Hoppa till huvudinnehåll

Isdisco, limbo, fart och teknik med skridskor på

Det gäller att vara mjuk Bild: YLE/ Lone Widestam islimbo

Limbo i sig är svårt och på isen med skridskor på fötterna blir det ännu svårare. Limbo, isdisco, rosettskrinning, tävling med hockeyrör fick alla som besökte konstisbanan på tisdagskvällen testa på.


Otto Kyntäjä får hjälp med att spänna sina skridskor. Han brukar vara på bandyskolan som vanligtvis är samma tidpunkt på konstisbanan. Han blev inte besviken utan väntar ivrigt på vad evenemanget har att bjuda på.

Otto får hjälp med skridskorna Bild: Yle/ Lone Widestam ice skating tour

Gratisevenemanget ordnas av Suomen Luisteluliitto och Borgå idrottstjänster. Flera familjer har plockat fram sina skridskor och hjälmar inför evenemanget. Den allra yngsta, halvåringen, sitter dock bekvämt på fårskinn i pulkan medan treåriga storasyster skjuter på. Hon tar också själv flera stadiga glid på skridskorna. Familjen har kommit från Vanda för att besöka evenemanget.

Det glider bra så här också Bild: Yle/ Lone Widestam ice skating tour

Barnen får ensamma eller tillsammans med sina föräldrar åka på ett ben, hoppa, snurra runt och backa. Då musiken ljuder i högtalaren blir det livat. Aino Andersson rockar loss tillsammans med sin pappa Krister Andersson. Far i familjen kände sig lite rostig i början men fick värmen upp då dansen började. De är första gången i vinter som de besökt skridskoplanen och båda är nöjda med evenemanget.

Då det är dags för islimbo vill så gott som alla delta. Det blir en lång kö med ivriga och stilarna är många, sakta glidande, full fart, magen föst, huvudet först, knäna först. Efter många försök och misslyckanden finns det till sist en segrare.

- Ifjol blev jag tvåa och för två år sedan vann jag också berättar en lycklig Ville Forsell.

Vinnare i islimbo Bild: Yle/ Lone Widestam ville forsell

Han påstår att han inte tränat på limbo utan gör det bara en gång per år, just på detta evenemang. Orsaken till skickligheten kan kanske förklaras med att han annars tränar ishockey och spelar i Hunters -01.

- Vi brukar tänja på träningarna, men så brukar jag också vara här på planen nästan varje dag och skrinna.