Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländska kommuner kunde handla mer etiskt

Underskrift på avtal
Kommunernas tjänstemän skriver under mängder av avtal varje året. Underskrift på avtal Bild: Yle/Sofia Lindahl underskrift

Enligt en ny undersökning av Finnwatch beaktar kommuner i Finland nästan inte alls etiska värderingar när de upphandlar varor. I de östnyländska kommunerna har man lärt sig tänka på miljön, men sällan ställer man krav som ska försäkra att mänskliga rättigheter inte kränkts i något skede av produktionslinjen.

Stadsstyrelsens ordförande i Borgå Matti Nuutti (SDP) erkänner att Borgå stad är långt ifrån det här tankesättet. Man har först nu talat om att börja fundera på saken.

Ordförande för Lappträsk kommunfullmäktige Christina Mickos (SFP) berättar att man i Lappträsk redan tänkt på att skriva in ett krav på etiska värderingar i kommunens upphandlingsdirektiv, men erkänner att man alltid kunde följa upp och göra saker bättre. Kanske man varit lite blåögd hittills och alltid litat på att alla sköter sin andel på ett ansvarsfullt sätt.

Stadsstyrelsens ordförande Matti Nuutti säger att man i Borgå tar mer och mer miljöeffekterna i beaktande då man frågar efter offerter. Men han säger att lagen kring kommunernas anskaffningar och konkurrensutsättningar är så snårig att det är svårt att be om rätt saker. Borgå stad har till och med anställt en person som endast jobbar med frågor kring anskaffningar. Ibland handlar anskaffningarna om större och ibland om mindre saker.

Kommunfullmäktigeordförande Christina Mickos välkomnar en diskussion om etiska villkor.

Läs också: Kommunerna missar etiska principer

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland