Hoppa till huvudinnehåll

Över tusen oroar sig för tillsatsämnen i skolmaten

Det finns ett stort motstånd mot tillsatsämnen i skolmaten. Det visar den Facebookgrupp som Katy Uitto grundat. Bild: Yle/Carmela Walder tillredningskök

På två månader har Facebook-gruppen "Barnen behöver bättre mat" fått över tusen medlemmar. Gruppen har startats av två mammor som oroar sig över mängden tillsatsämnen i maten och det är de tydligen inte ensamma om.

Esbomammorna Katy Uitto och Klara Poikilainen ifrågasatte på varsitt håll skolmaten i Esbo och tillsatsämnena i den.

– Vi har alltid varit ganska noga med barnens mat och när de började i förskola och dagis bad jag om att få se daghemsmatens innehållsförteckningar och när jag till sist fick dem så blev jag nog ganska upprörd, säger Katy Uitto.

Det visade sig att man använder mycket halvfabrikat och margarin och buljong som innehåller många olika tillsatsämnen.

Esbo Catering: Tillsatsämnen är inte farliga

På Facebooksidan kan man läsa långa listor på tillsatsämnen i de olika maträtterna. På Esbo Catering som lagar maten i Esboskolorna anser man ändå inte att det finns speciellt mycket tillsatsämnen i maten.

– Mängderna är sist och slutligen ganska små. Alla tillsatsämnen som är tillåtna i EU är noggrant kontrollerade och borde inte vara farliga, säger Kirsi Kinnunen som är en av dem som gör upp skolornas matsedel.

Det här lugnar ändå inte Katy Uitto och Klara Poikilainen som båda skickar med eget mellanmål med sina barn till skolan.

– Ingen har utrett hur de olika tillsatsämnena påverkar varandra och ofta kan det finnas tiotals olika tillsatsämnen i samma rätt. Man borde åtminstone erbjuda annan mjölk än fettfri och smör i stället för margarin, säger Uitto.

Tusen medlemmar

Uitto och Poikilainen kommer nu att utreda hur det bäst skulle löna sig att gå vidare, att så många skulle vara så engagerade kom som en överraskning för dem.

– Det här är tydligen något som många tycker att är lika viktigt som vi och det handlar ju inte bara om Esbo utan vi har medlemmar från hela landet. I många fall har skolköken inte velat ge ut innehållsförteckningar över maten och det visar ju på att något är fel, säger Poikilainen.

Läs också: Professor i livsmedelssäkerhet: "Onödig hysteri kring e-koder"