Hoppa till huvudinnehåll

Tyska sossar röstar om regeringsmedverkan

I Tyskland inleddes i dag den avgörande fasen i regeringsbildningen. Närmare en halv miljon socialdemokrater ska ta ställning till det nya regeringsprogrammet. Medlemsomröstningen avgör också om det överhuvudtaget kommer till ett regeringssamarbete med kristdemokraterna.

Salen är packad till bristningsgränsen då socialdemokraternas partiordförande Sigmar Gabriel dyker upp, en dryg halv timme försenad. Att han är försenad hänger ändå inte på Gabriel själv, utan på flyget som tog honom från det förra mötet hit till SPD-centralen i Nürnberg.

Det är bråda dagar för partibossen. Före socialdemokraterna inleder sin medlemsomröstning om regeringsprogrammet, ska Gabriel delta i tiotals liknande möten. Målet är att övertyga gräsrötterna om att regeringsprogrammet är något socialdemokraterna kan leva med. En uppgift som inte alltid är helt lätt.

– Vi har inte egentligen något val. Regeringsprogrammet är redan undertecknat och jag blir ständigt bombarderad med e-post från olika partifunktionärer som i tur och ordning hyllar programmet.

– Jag säger dig Sigmar. I något skede räcker det inte att hoppa i säng med kristdemokraterna. Då är vi med och skapar sådana förhållanden, som ingen socialdemokrat kan leva med, säger en av kritikerna i Nürnberg.

Osäkerheten stor

Och känslorna går emellanåt heta. Bland de socialdemokratiska partimedlemmarna är det många som inte alls ser fram emot det planerade samarbetet med förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokrater. Trots att de flesta utgår från att det blir ett ja i medlemsomröstningen, ses stora delar av partibasen som oberäknelig. Många är också in i det sista osäkra på hur de ska rösta.

– Mycket hänger på diskussionen här i dag. Jag är öppen för allt, men jag är också mycket kritisk till vissa delar av regeringsprogrammet, säger SPD-medlemmen Herbert Bassarak.

– Till exempel inom utbildningspolitiken, det fält som jag själv representerar, finns det stora brister i programmet, fortsätter Bassarak.

Och det är inte bara han som är osäker på om det blir ett ja eller ett nej till en regeringsmedverkan.

– Jag kan inte ännu säga, hur jag kommer att rösta. Mycket beror på vad som sägs här i dag, konstaterar Maria Sauer.

Partichefens tålamod

Inne i salen är det ingen lätt tillställning för partichefen Gabriel den här gången heller. Man kan inte annat än beundra det tålamod han visar upp då han gång på gång förklarar, varför han tycker att regeringsprogrammet är en bra affär för socialdemokraterna.

Han talar om minimilönen, som ska införas år 2015. Han talar om sänkt pensionsålder för vissa grupper. Och han talar om det dubbla medborgarskapet för i Tyskland födda barn med utländska föräldrar. Gabriel medger att det finns brister, men så är ju också Merkels kristdemokrater den politiskt betydligt starkare parten i den möjliga regeringen.

– Det gäller att sätta plus och minus i två vågskålar och se vilken av skålarna väger tyngre. Själv tycker jag att det finns förbannat mycket plus i vågskålen, säger Gabriel.

Också Maria Sauer, tenderar att se mer av plustecknen.

– Jag tycker att det finns en viss socialdemokratisk prägel på regeringsprogrammet. Det handlar ju om en kompromiss och jag tror att det är bättre att sitta i regeringen än i opposition under de kommande fyra åren.

Dåliga erfarenheter

SPD satt senast i regeringen tillsammans med kristdemokraterna mellan åren 2005 och 2009. Då förlorade partiet stort på samarbetet. Nu hoppas man naturligtvis att det kunde gå bättre.

– Direkt rädd för samarbetet är jag inte. Riktlinjerna är nu nerskrivna i regeringsprogrammet och på så sätt kan vi nog stå på oss gentemot CDU, säger Maria Sauer.

Det är alltså omkring 470 000 socialdemokratiska partimedlemmar som nu bestämmer om Tyskland får en så kallad stor koalition, eller om det möjligen går så långt som till nyval, vilket alltså inte är värst sannolikt. Resultatet i brevröstningen ska stå klart om en och en halv vecka. På fältet är man i alla fall nöjd över att få vara med och bestämma.

– Det är mycket bra att vi partimedlemmar får säga vad vi tycker. Jag tillhör själv den så kallade 68-generationen och det var bland annat det här vi var ute efter, säger Herbert Bassarak.

Och de flesta i salen i Nürnberg, tycks partichefen Gabriel också den här gången ha kunnat övertyga om att socialdemokraternas plats är i den kommande regeringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes