Hoppa till huvudinnehåll

Vem ska ta över?

Vem tar över makten i Ukraina om den nuvarande statsledningen får stryka på foten? Det är en fråga som inte har något enkelt svar. De oppositionsledare som just nu är aktiva har begränsade förutsättningar att föra landet ur krisen.

Ukraina är ett land i djup kris, såväl politiskt som ekonomiskt. Oberoende av om landet att orientera sig mot EU eller mot Ryssland krävs stora reformer och ekonomiska bantningskurer.

Svaga oppositionsledare

De tre mest synliga oppositionsledarna vid demonstrationsvågens torgmöten är alla män i fyrtioårsåldern. De är rätt stiliga och vältaliga men de har också sina brister.

Boxaren

Den forne boxaren Vitalij Klitjko är van att röra sig i olika länder, han är karismatisk men hans utbildning ger honom inte automatiskt verktyg att styra ett land. Han är utbildad inom fysisk fostran och major i reserven. Hans parti Udar (Slaget eller Smällen) har ännu inte mätt sitt stöd i något val.


Nationalisten

Oleg Tjagnibok leder partiet Svoboda (Frihet) och han håller hög profil som nationalist.Han är utbildad läkare med kirurgi som sin specialitet. Han har varit i blåsväder på grund av sina såväl ryskfientliga som judefientliga uttalanden men har har också sina anhängare som stöder honom just på grund av dem.

Ministern

Arsenij Jatsenjok är ett bekant ansikte från den oranga revolutionen 2004, då syntes han också på estraderna. Han har varit minister och har alltså erfarenhet av att sköta statliga angelägenheter. Han är utbildad inom ekonomi. Jatsenjok anses vara färglös.

Fången

Den mest karismatiska oppositionsledaren Julija Tymosjenko sitter sedan några år tillbaka fängslad och hon har varit allvarligt sjuk under sin tid i fångenskap. Om president Janukovytj verkligen avgår släpps Tymosjenko säkert fri men det är osäkert om hon verkligen har stöd bland folket. Hon är karismatisk men omstridd.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes