Hoppa till huvudinnehåll

HIFK Bandy på ruinens brant - hoppar kanske av ligan

Kauko Rautiainen har lett IFKs bandysektion i över 20 år. Idag är laget tredjesist i ligan men länge var man ett av bandyligans Bild: Yle/Malin Ekholm ifk bandy

Helsingfors IFK:s bandylag har så ont om pengar att det är frågan om ifall de kan spela säsongen ut. När laget åkte till Haparanda för att spela mot Torneå på söndagen kom pengarna från bandysektionens ordförandes egen ficka.

Om man lyckas spela serien till slut i år överväger man allvarligt att lägga av med ligaspelet helt och hållet nästa år för att i stället satsa på juniorerna och hobbylagen.

– Det kostar runt 100 000 att vara med i ligan och med tanke på att vi inte ens kan träna på is under större delen av hösten så kan det hända att vi väljer att satsa på att bli en fostrarförening istället, säger ordförande Kauko Rautiainen.

HIFK Bandys pengaknipa beror främst på att det har blivit svårare att få företag att sponsorera bandyn men också på att publiken sviker. Alla IFK:s underavdelningar ansvarar själva för sin ekonomi och ett lån från föreningen skulle inte lösa problemet i grunden. IFK Bandys främsta inkomstkälla är sponsorer, publikintäkter och olika insamlingsjippon.

"Så här dåligt har det aldrig varit"

För att strö salt i såren har HIFK dessutom varit tvunget att spela hemmamatcher i Borgå under hösten eftersom det inte funnits någon is i Helsingfors. Det har inneburit ytterligare kostnader och uteblivna publikintäkter. Att man skulle spela i Borgå var Bandyförbundets beslut.

– Varför kunde bandyförbundet inte flytta på matcherna tills det har blivit lite kallare istället, undrar Kauko Rautiainen.

Det är inte bara HIFK Bandys framtid som ligaklubb som är i vågskålen, idag lever klubben ur hand i mun och det är frågan om ifall man ens kan spela serien till slut.

– Vi utgår ifrån att det måste gå men jag vet inte hur säger, Rautiainen. Så här dåligt har läget aldrig varit under mina 20 år som ordförande för bandysektionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen