Hoppa till huvudinnehåll

Kiev håller andan

Bild: Yle / Kerstin Kronvall ukrainare

Hela natten har musiken skallat över Självständighetstorget i Kiev. Några hundra människor höll till i centrum hela natten, de kröp in i stora armétält för att värma sig och några lyckades kanske sova en blund trots oljudet.

Kiev håller andan.
Kiev håller andan. Bild: Yle/Kerstin Kronvall kiev
Bild: Yle / Kerstin Kronvall kiev

I går kväll uppmanade oppositionsledaren Vitalij Klitjko demonstranterna att flockas kring de statliga förvaltningsbyggnaderna. Dit har det nu också kommit anhängare till president Janukovytj. Hundratals kravallpoliser sitter och halvsover i bussar på bakgårdar i väntan på order.

Det kan alltså också i dag bli en livlig dag i Kiev.

President Viktor Janukovytj har antagligen vaknat i Kina dit hans sades ha åkt i går. Han är ute på tiggarfärd. Ukraina är på den ekonomiska krisens brant och kinesiska pengar vore inte alls fy skam.

I dag förhandlar representanter för det officiella Ukraina också i Moskva och i Bryssel. Man försöker på diplomatisk väg rädda det som räddas kan. Eventuellt är alla försök nu bara alltför lite alltför sent.

På Självständighetstorget och i de viktiga kvarteren i närheten växer irritationen. Inget tyder på att demonstranterna tänker ge upp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes