Hoppa till huvudinnehåll

Studentbladet kan få det tufft i framtiden

Studentbladets logo
Studentbladets logo Bild: Studentbladet stbl

På måndagens fullmäktige möte fattade Åbo Akademis Studentkår ett beslut som kan ha stora konsekvenser för Nordens äldsta studenttidning. ÅAS går ut ur Svenska studerandes intresseförening SSI, vars huvuduppgift är att ge ut Studentbladet.

Bland studeranden på Åbo Akademi i Vasa är det många som inte alls läser tidningen, men vissa anser också att den har sin plats som ett bindande element bland högskolorna i svenskfinland.

Anna-Kajsa Blomqvist
Anna-Kajsa Blomqvist Anna-Kajsa Blomqvist Bild: Yle/Jussi Laine åbo akademi
- På ett sätt tycker jag det är synd, för att jag tycker att Studentbladet varit bra, men å andra sidan förstår jag också Studentkåren. Problemet med Studentbladet har varit att kvaliteten varit så varierande från år till år, säger Anna-Kajsa Blomqvist, studerande på Åbo Akademi i Vasa.

Ibland har chefredaktörer valt att prioritera högskolepolitik, ibland har tidningen varit mer lik en nöjestidning. I ett försök att tillfredsställa alla har man kanske skjutit sig själv i foten och nu kan tidningens framtid vara hotad.

Christoffer Hällfors
Christoffer Hällfors Christoffer Hällfors Bild: Yle/Jussi Laine christoffer hällfors
- Studentbladet måste fundera på sin ekonomi och hur dom bygger upp tidningen i framtiden, säger Christoffer Hällfors, som studerar statskunskap på Åbo Akademi i Vasa.

ÅA-studerande kan ändå även i fortsättningen prenumerera på tidningen om de vill.

- Jag har funderat på det. Tio euro i året är inte så mycket för Studentbladet, säger Hällfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten