Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainska demonstranter hotar skärpa blockad

Demonstranter i Kiev på tisdagskvällen. Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV kiev

Demonstranterna i Ukraina hotar att skärpa blockaden av presidentkansliet och andra administrativa byggnader i huvudstaden Kiev.

Hundratals demonstranter har återigen övernattat på självständighetsplatsen i centrala Kiev. Oppositionsledare har sagt att tyngdpunkten i protesterna kommer att flytta mot presidentens kansli.

President Viktor Janukovitj uppges ha rest på ett officiellt besök i Kina, trots protesterna mot att han drar sig ur ett samarbetsavtal med EU.

Den ukrainska regeringen förbereder en delegation som ska resa till Bryssel för fortsatta samtal med EU. Delegationen väntas avresa på onsdagen eller torsdagen, men det är okänt vilka befogenheter den får.

Protesterna började efter att regeringen förra veckan överraskande beslöt att inte underteckna ett länge förberett samarbetsavtal med EU.

Premiärminister Nikolaj Azarov indikerade förhandlingsvilja på tisdagen, men krävde att demonstranterna först slutar blockera offentliga byggnader i Kiev.

Natos utrikesministrar fördömde på tisdagskvällen att överdrivet våld använts mot demonstranterna och uppmanade båda sidor att undvika provokationer.

Den ukrainska oppositionens försök att fälla regeringen i en förtroendeomröstning misslyckades på tisdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes