Hoppa till huvudinnehåll

Besvikelse präglar vardagen i Ukraina

Då pensionen är bara tusen gryvna (ca 90 euro) och en liter mjölk kostar sju (0,60 euro) är det inte lätt att klara ekonomin. På ett litet torg i byn Gora ett stycke söderut från Ukrainas huvudstan Kiev kan man köpa allt från vinterskor till råttfällor och från surkål till rökta grisöron.

Stämningen på torget är lite ansträngd. De äldre kvinnor som sitter på rad och säljer sådant som de själv har producerat verkar vara goda vänner men de avskyr bonden i en skåpbil intill. Bonden säljer sina varor alltför billigt, säger kvinnorna och blänger ilsket åt hans håll. Att kunderna står i kö vid hans bil gör inte saken bättre.

Fattigdomen är det som plågar mest. Det känns orättvist att efter att ha jobbat hela sitt liv vara tvungen att sitta här i kylan och sälja mjölk för att kunna betala för elströmmen, säger en av kvinnorna. Och våra barn och barnbarn har inga framtidsperspektiv. Vi vill att deras liv ska bli bättre, annars flyttar de utomlands - långt bort från oss.

Ingen av dem har själv varit inne i Kiev och demonstrerat men deras barn och barnbarn är där.

Kvinnorna i byn vet inte vad oppositionen kan tänkas erbjuda om det blir ett maktskifte. Det vet inte heller Finlands ambassadör i Ukraina, Arja Makkonen. Hon frågar sig hur oppositionen har tänkt ena landet som just nu är klart splittrat i två läger.

Arja Makkonen tror inte att president Viktor Janukovytj kommer att avgå. Han är en sträng ledare och sådana avstår inte frivilligt från makten, säger Makkonen.

Då man rör sig på gatorna med öppna öron hör man människor tala om att de vill leva i ett normalt land utan korruption, säger ambassadör Arja Makkonen. Hon tycker att läget i Kiev just nu präglas av besvikelse, besvikelse över att avtalet med EU inte blev av och besvikelse och bestörtning över att specialstyrkorna slog till så hårt förra veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes