Hoppa till huvudinnehåll

Brinnande engagemang för att Fixa högskolan - tipsen flödade in

Bild: Eva-Maria Koskinen/Yle fixa högskolan

Kring 280 kommentarer, 140 svar i tipslådan och 40 artiklar är resultatet då Svenska Yles öppna granskning Fixa högskolan inleder sin sista dag. Ni var speciellt intresserade av kvalitet och sparkrav. Här redogör vi för hurdana tips som kom in och hur många vi har granskat.

Under två intensiva veckor har Fixa högskolan granskat den svenskspråkiga högskoleutbildningen i Finland. Granskningen har byggt på era tips och dem är vi tacksamma för.

- Det har varit en lyx att få så här många tips, utan dem hade granskningen inte varit möjlig. Tusen tack till alla som har gjort det här tillsammans med oss, säger Fixa högskolans projektledare Eva-Maria Koskinen.

Utöver svaren i tipslådan och i kommentarsfältet kom många tips också via sociala medier. Många tips bestod av flera delar och det märks tydligt att människor har lagt ner tid på att svara.

Flest tips kom från Åbo akademi som ju också har flest svenskspråkiga studerande. Antalet tips är ingen mätare på högskolornas kvalitet utan visar närmast var det finns människor som har velat delta i vår granskning.

Svar per högskola

Dessutom 32 svar som rörde flera högskolor eller var på ett mera allmänt plan.

Fixa högskolan har rapporterat om en tredjedel av de tips vi fått in. Många av tipsen tangerar varandra men kommer från olika utbildningsprogram och högskolor. Vi har helt enkelt fått fler exempel på liknande problem. Räknar man med de här tipsen har Fixa högskolans artiklar tangerat nästan hälften av tipsen.

- Vår prioritet har varit att gå lite djupare in på de tips vi rapporterar om. Vissa av tipsen har också varit så omfattande och stora att de skulle behöva en egen två veckors granskning. Ni kommer säkert att få läsa mera om högskolefrågor på våra sidor, säger Koskinen.

Kvaliteten viktig fråga

Ser man till helheten är det kvalitet och strukturer som nämns i flest tips. Frågan om språk kom speciellt tydligt fram i tipsen från Helsingfors universitet och Aalto-universitetet. Ett vanligt tips handlade om rätten att få tentfrågor på korrekt och förståelig svenska.

Tipsarna från Åbo Akademi och Novia är mera benägna att ta upp studiemiljö och teknik än vid andra högskolor. Här handlar det bland annat om datasystem och inomhusluft. Vid Arcada var det istället kvalitet och strukturer som orsakade flest tips.

Svar per kategori

Vissa svar har räknats in i flera kategorier.

Inte bara kritik

Fixa högskolan

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles första öppna granskning Fixa högskolan
 • Vi synar de svensk- och tvåspråkiga yrkeshögskolorna och universiteten i Finland under två veckors tid (25.11-5.12)
 • En öppen granskning innebär att du kan delta genom att dela, diskutera och tipsa
 • Vi jobbar utgående från publikens tips med öppna arbetsmetoder. Vad i din högskola tycker du att vi borde titta närmare på?
 • Läs mer om granskningen och tipsa oss på svenska.yle.fi/fixahogskolan
 • Följ med hur vi arbetar på facebook och twitter @fixahogskolan #fixahögskolan
 • Med hjälp av Studieräknaren kan du jämföra bland annat lön, arbetslöshet och studietakt vid din utbildning.
Alla svar handlade ändå inte om problem. Några studerande tog sig tiden att lyfta fram sådant som de är nöjda med vid sina högskolor. Ett tips handlar till exempel om magisterprogrammet Kultur och kommunikation vid Helsingfors universitet.

- Folk blir färdiga i tid! Programmet innebär att man arbetar tätt med de andra "i sin klass" i 1,5år och sedan skriver man gradun (och det arbetet inleds redan första året). Jag är väldigt nöjd. Programmet bevisar att studietakten och -framgången drar nytta av små grupper, seminarieundervisning (istället för massföreläsningar) och engagerade lärare.

Andra tips handlade om allt från skrikande bebisar på föreläsningarna till printkvoter och rekrytering som baserar sig på bekantskaper istället för meriter. Vi har också fått tips om att kommunikationsavdelningen vid en högskola bett personalen kontakta dem om journalister ringer upp och att inte äventyra skolans rykte.

Att granskningen nu börjar lida mot sitt slut innebär inte att vårt intresse för högskolesektorn tar slut. Alla vi bakom Fixa högskolan tar gärna emot tips också i framtiden. Det är bara att höra av sig!

Läs också

Fixa högskolan

 • Fixa högskolan: Tusen tack för din insats!

  Vi som jobbat med Svenska Yles öppna granskning Fixa högskolan tackar för två roliga, intensiva veckor tillsammans med dig. Studerande och högskolepersonal som tipsat, diskuterat och dessutom haft mod att säga sin åsikt har varit grundstenen i Fixa högskolan, skriver projektledare Eva-Maria Koskinen.

 • Fixa högskolan i Obs debatt

  På vems ansvar är det att få de studerande vid universiteten att öka på studietakten? Är studerande lata eller är universiteten dåliga på att organisera sin undervisning på ett ändamålsenligt sätt? Läs hela diskussionen på Twitter här.

Nyligen publicerat - Fixa högskolan