Hoppa till huvudinnehåll

Bubi: Man ska vara galen i bandy för att gå på matcher

Bubis hjärta brinner för HIFK och bandy. Bild: Yle/Carina Bruun morgonöppet

Nyheten om att de regerande bandymästarna knappt har några pengar överraskar inte bandytokiga sportjournalisten Bror-Erik ”Bubi” Wallenius.

- Bandyn lever inte bra i Finland och det har den inte gjort på länge, konstaterar han.

Enligt honom är ett problem ishockeyn som dominerar i alla stora städer.

- Vi är det hockeytokigaste folket i världen och alla mindre idrottsgrenar blir lidande. Sponsorerna försvinner dit. Det är ett faktum och det är svårt att åtgärda.

Hockey är stort i Sverige, varför klarar sig bandyn där?

Bandyn har etablerat sig på orter där det inte finns konkurrens av ishockeyn. Det är bara Hammarby som måste konkurrera med fotboll och ishockey. I alla andra bandystäder finns det inte ishockeylag som spelar i elitserien.

Wallenius påpekar att bandy även är en utomhussport som i Sverige så småningom håller på att bli en inomhussport.

- I Sverige kommer alla bandylag snart att ha egna hallar, berättar han.

Förhållandena för publiken är dessutom helt annorlunda i Sverige. I Finland finns bland annat ingen uppvärmning och inget vindskydd.

- Man ska vara galen i bandy för att gå på bandymatcher, säger Wallenius.

"Det måste finnas ett lag från Helsingfors"

Han anser att det vore en katastrof om HIFK inte längre spelade i ligan.

- Det är viktigt att vi har ett ligalag från huvudstadsregionen. Alla sporter i Finland måste ha ett lag från huvudstaden för att överleva, tror Wallenius.

Varför?

För att Helsingfors är den centrala orten i det här landet. Hockeyligan skulle inte heller må bra utan ett lag från huvudstaden.

Varför ska man följa med bandy?

Det är en tjusig sport. Fastän den mår dåligt, så spelar många finländare i den svenska och den ryska ligan. Vi blev världsmästare år 2004, trots att vi inte har en proffsliga.

Till slut uppmanar Wallenius alla att klä sig varmt, ta med sig alla vänner och gå på HIFK:s nästa match på Braheplan den 14:e december.