Hoppa till huvudinnehåll

Elever använder IT hemma men inte i skolan

Användningen av datorer och IT släpar efter i skolorna. Det visar en undersökning som Suomen Lukiolaisten Liitto presenterade i dag.

Enligt undersökningen använder bara 16 procent av gymnasieeleverna IT dagligen i utbildningssyfte. Det är betydligt vanligare att eleverna använder dator hemma än i skolan, visar undersökningen.

Karolina Lång, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, FSS, är inte alls överraskad över undersökningens resultat.

- I vårt förbund har vi redan länge sett ett gap mellan användningen av IT i skolan och på fritiden, säger Lång.

FSS ordförande Karolina Lång överraskas inte av resultatet. Bild: Anni Reenpää. finlandssvenska skolungdomsförbund ordförande

Lång anser att det här beror på att lärarna inte har tillräckliga IT-kunskaper. IT ses fortfarande som lösryckt från andra ämnen, i stället för att vara en självklar del av alla andra skolämnen.

"Får inte bli en klassfråga"

Enligt undersökningen förhåller sig de flesta elever mycket positivt till IT i undervisningen och elektroniska läromedel överlag.

- Man vill ju att ens skola ska följa med sin tid och inte vara gammalmodig, säger Karolina Lång.

Lång understryker att IT i skolan inte får bli en klassfråga. I dag har de flesta egna datorer, smarttelefoner eller pekplattor som de i princip kunde använda i skolan.

- De elever som inte har egen apparatur borde kunna få den från skolan, säger Lång.

Hela rapporten som pdf:
KEHITYKSEN PAIKKA. Selvitys lukiolaisten suhteesta tieto- ja viestintätekniikkaan sekä sähköisiin oppimateriaaleihin 2013

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Inrikes