Hoppa till huvudinnehåll

"Ledningsansvar bra övning för Finlands befäl"

Pansarvagnar och NBG-trupper i Västra hamnen i Hangö vintertid.
Arkivbild. NBG-trupper i Hangö. Pansarvagnar och NBG-trupper i Västra hamnen i Hangö vintertid. Bild: YLE / Pia Santonen snabbinsats

Finland är intresserat av att ta över ledningen av en stridsgrupp i EU.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger att ledningsansvaret skulle vara en bra övning både för de egna trupperna och befälen. Hittills har Finland deltagit i stridsgrupper som har letts av andra länder.

EU har aldrig använt sig av sina stridsgrupper. Stridsgrupperna har funnits nu i sju år, men aldrig använts i aktiv insats.

Katainen hoppas att det blir en ändring på detta. Som det nu är så slösar EU med sina resurser och tär på sitt förtroende, anser statsministern.

En stridsgrupp består av 1 000-1 500 soldater, och under finländsk ledning skulle merparten komma från Finland. Utbildningen och den halvår långa beredskapen skulle kännbart påverka försvarets verksamhet.

Förra gången kostade det 30 miljoner euro att hålla 300 finländare i beredskap.

EU:s stats- och regeringschefer beslutade vid Europeiska rådet i Köln 1999 att unionen skulle kunna förebygga och bemöta konflikter genom att sända ut civil och militär personal i fredsfrämjande insatser. En stridsgrupp kan antingen genomföra egna insatser på 30 till 120 dygn, eller utgöra den inledande delen av en större och mer långsiktig EU-insats.

Uppgifterna kan variera från räddnings- eller humanitära insatser till väpnad strid i fredsframtvingande situationer. Det finns inga geografiska begränsningar beträffande ett tänkbart insatsområde, men för planering används en radie om 600 mil från Bryssel. Insatsen kan dock inte äga rum inom ett medlemsland.

Preliminärt är det tänkt att Finland är 2015 ska ingå i en trupp ledd av Sverige.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes