Hoppa till huvudinnehåll

Wilhelm Hallonblad - Pargasbarnens vän

Hallonblad som ung och vacker men redan rätt smutsig. Bilden tagen utanför gamla samskolan vid Kalkholmen
Hallonblad som ung och vacker men redan rätt smutsig. Bilden är tagen utanför gamla samskolan vid Kalkholmen. Hallonblad som ung och vacker men redan rätt smutsig. Bilden tagen utanför gamla samskolan vid Kalkholmen Bild: Arkivbild wilhelm hallonblad

Vem var Wilhelm Hallonblad? I serien Aagots radioliv berättar Aagot Jung om Wilhelm Hallonblad, som kallade sig för sakförare, och hette en gång Johansson men bytte sitt namn till något som ingen annan hette: Hallonblad.

Idag finns det ett café i Pargas som har fått Hallonblads namn. Men det är annars ont om spår efter pargasoriginalet Wilhelm Hallonblad.

En äldre Hallonblad
En äldre Hallonblad En äldre Hallonblad Bild: Arkivbild wilhelm hallonblad

Pargasbor har kanske hört anekdoter kring honom och åbolänningar känner kanske till att det har funnits en Hallonblad i Pargas. Men vem var han, egentligen?

Aagot Jung träffade honom i sin barndom och fick åka med i hans kärra och i skyddsrummet under kriget delade hon bänk med honom och blev bjuden på jordnötter.

Den otroligt snälla Hallonblad var barnens vän och skjutsade på dem och hittade på nya namn till dem varje gång. Men de vuxna verkar inte har begripit sig på den orginella "sakföraren".

För över 30 år sedan (hösten 1982) talade Aagot Jung med pargasborna Ines och Ragnar Andersson, Sylvia Karlstedt och Gösta Rosenblad om Hallonblad. Med uppläsning medverkar Runar Lönnqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland