Hoppa till huvudinnehåll

Betalningsanmärkningar klart vanligast i december

betalning, pengar, faktura
betalning, pengar, faktura Bild: Yle/Anssi Leppänen räkningar

Statistiken talar sitt tydliga språk. När julhandeln pågår som bäst nu i slutet av året uppstår också klart flest betalningsanmärkningar. Pär Österlund, marknadschef vid kreditupplysningsföretaget Bisnode, menar att det här har varit en tydlig trend de senaste åren.

Enligt Pär Österlund talar det mesta också för att det kommer att se ut på precis samma sätt när man har summerat antalet betalningsanmärkningar för december 2013.

- När vi tittar på statistiken brukar november och december vara de värsta månaderna. Gällande det här årets antal betalningsanmärkningar kan vi nog förvänta oss dubbelt eller kanske tre gånger så många anmärkningar i december än vad som har noterats i exempelvis oktober.

- Det verkar helt enkelt finnas ett större behov av pengar nu än exempelvis under sommarmånaderna, då antalet betalningsanmärkningar är betydligt mindre.

Tittar man på antalet betalningsanmärkningar de två senaste åren är det verkligen inget snack, månaden december är solklar etta gällande vilken månad som innebär flest betalningsanmärkningar. 2011-års notering på totalt nästan 327000 anmärkningar i december var till och med dubbelt så många jämfört med tvåan på listan.

Pär Österlund berättar hur en betalningsanmärkning oftast uppstår.

- De vanligaste anmärkningarna kommer genom olika slags lån, där människorna inte har haft råd att betala tillbaka.

Fler ärenden kommer att hamna i tingsrätten

I mars i år förändrades lagen om indrivning och förändringen har lett till att tröskeln för att en skuld ska förvandlas till en betalningsanmärkning har blivit lägre. Enligt inkassobolagen kommer också fler ärenden nu att hamna i tingsrätten, så alla skuldsatta går verkligen mot tuffare tider.

En annan orsak till fler betalningsanmärkningar är att det finns många instanser som är villiga att låna ut pengar, trots att den som vill låna ibland redan har en massa skulder.

- För företagen rekommenderar vi alltid att titta på kreditupplysningarna för att få dem att förstå vilka risker det kan handla om.

- Men samtidigt måste man förstå att företagen inte kan sträva efter att helt ta bort riskmomentet, eftersom en stor del av affärerna i så fall aldrig kanske skulle bli av.

Men hur ska man då undvika att hamna i skuldfällan och riskera att dra på sig en betalningsanmärkning?

- Egentligen är det ganska enkelt. Använd inte mer pengar än vad du har och samla inte på dig en massa lån, säger Pär Österlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes