Hoppa till huvudinnehåll

Demonstranter fällde och slog sönder Leninstaty i Kiev

Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO leninstaty

En ny massdemonstration ägde rum under söndagen i Ukrainas huvudstad Kiev. Protesterna mot president Viktor Janukovytj och regeringen har nu pågått i tre veckor efter att regeringen vägrade underteckna ett avtal om närmare band till EU.

Självständighetstorget fylldes med demonstranter - uppskattningsvis flera hundratusen.

Oppositionsledarna hade hoppats att en miljon människor skulle ge sig ut på gatorna i dag. Enligt Sveriges Radio blev det inte så - men protesterna var av en sådan omfattning att oppositionen anses ha fått ny vind i seglen och regeringen är under fortsatt hårt tryck. Liksom tidigare har det demonstrerats främst de västra och centrala delarna av Ukraina medan det varit rätt lugnt i östra och södra Ukraina.

Förra söndagen överdrev protestledarna uppslutningen rejält då deltagarantalet var uppskattningsvis 350 000.

Leninstaty fälldes i centrum av Kiev

Demonstranter fällde en staty av Lenin i centrala Kiev, ett par kilometer från torget där demonstrationerna äger rum.
.


Efter att statyn hade störtats med metallrör och rep hackades den sönder med hammare.

Samtidigt som statyn demolerades slog människor på statyn och ropade ”Leve Ukraina”

Statyn, som symboliserar Ukrainas historiska relation till Ryssland, var den sista Leninstaty som fanns kvar i Kiev efter Sovjetunionens sönderfall.

Ställningskrig har pågått

Det har pågått ett ställningskrig mellan regeringen och oppositionen under hela veckan.

Oppositionen måste nu visa sin styrka för att dess påtryckningar mot regeringen ska vara trovärdiga. Annars finns det risk för att protestvågen dör ut.

Risk för våldsamheter

Den ukrainska nättidningen Kyivpost.com rapporterade i dag att ungefär 400 maskerade och hjälmförsedda demonstranter hade marcherat mot presidentkansliet som skyddades av kravallpolis. Dessutom hade också anhängare till president Viktor Janukovytj samlats till en mindre demonstration i centrum av Kiev. Det fanns en risk för sammandrabbningar mellan anhängare och motståndare till regeringen och mellan demonstranter och kravallpolis - men inga sådana rapporter om våld har förekommit.

Flera tusen demonstranter uppges ha satt upp ett nytt tältläger utanför regeringsbyggnaden.

På Youtube finns bilder som är tagna från toppen av en julgran som finns på Självständighetstorget.

Nya krav

En del av protestledarna sägs ha insett att de antagligen inte lyckas tvinga president Viktor Janukovytj att avgå. Nu kräver de att Janukovytj byter ut regeringen, att gripna demonstranter släpps och att de poliser som använde övervåld mot demonstranterna förra veckoslutet straffas.

Oppositionen misstänker fortfarande att Janukovytj och Rysslands president Vladimir Putin träffade en preliminär överenskommelse i fredags om att Ukraina går med i den ryska tullunionen. Det har dementerats av regeringarna både i Kiev och Moskva, men misstanken har gett demonstrationerna extra bränsle under veckoslutet.

Läs fortlöpande uppdateringar om läget i Kiev på engelska på Kyivpost.com

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes