Hoppa till huvudinnehåll

Haglund vill utreda försvarets bokföring

Krigsövning på Hästö-Busö
Krigsövning på Hästö-Busö Bild: YLE/ Maria Helsing internationell militärövning

Försvarsminister Carl Haglund låter utreda oklarheter i försvarets bokföring.

Enligt tidningen Aamulehti har försvaret överskridit sina fullmakter med drygt 19 miljoner euro under perioden 2002-2011. Tidningen hänvisar till uppgifter från Statens revisionsverk.

Bland annat ska försvaret ha använt mer än budgeterat på representation och alkoholinköp. Försvarets huvudstab förklarar det inträffade som ett tekniskt problem.

Haglund säger till Yle Nyheter att det ser tråkigt ut för Försvarsmakten och att han har begärt en närmare utredning av vad som har hänt.

- Det här är ju ganska gamla saker - alltså sådant som har inträffat för över ett decennium sedan - och många av de personer som i tiderna var i ansvarig position har nu gått över till reserven eller är inte längre i tjänst.

Å andra sidan medger Haglund att de senaste oklarheterna som revisionsverket lyfter fram är av relativt färskt datum, från 2011.

- Om Försvarsmakten har anledning till ödmjukhet så ska den visa det. Jag tycker att det viktigaste i det här skedet är att utreda om det har förekommit dålig praxis och om denna praxis fortfarande är rådande. Om så är fallet är det naturligtvis skäl att ingripa, sade Haglund till Yle Nyheter på söndagen.

Tidigare den här veckan kunde Yle Nyheter avslöja att Statens revisionsverk hade kritiserat organiseringen av Finlands krishanteringsuppdrag.

Läs också