Hoppa till huvudinnehåll

Tysk regering vill ha mer övervakning vid gränserna

Gränsstation mellan Armenien och Turkiet
Gränsstation mellan Armenien och Turkiet Bild: Reuters TV gränsbevakning

I Tyskland väntas Angela Merkels kristdemokrater planenligt säga ja till ett regeringssamarbete med socialdemokraterna. Samtidigt stöter det redan fastslagna regeringsprogrammet på en hel del kritik. Bland annat vill den möjliga tyska regeringen skärpa övervakningen vid EU:s yttre gränser

Egentligen handlar det bara om en enkel mening. På sidan 150 i koalitionsavtalet står det att regeringen ställer sig bakom det europeiska gränsregister som EU-kommissionen vill införa.

Enligt amerikansk modell vill man skärpa kontrollerna vid EU:s yttre gränser. På så sätt ska det till exempel bli möjligt att ta fingeravtryck av alla utländska personer som inte är bosatta i Schengen-området. Den insamlade informationen ska man kunna spara i ett halvt år.

Med åtgärden vill man få bukt på den illegala invandringen till Europa. Största delen av dem som illegalt befinner sig i EU-området är nämligen personer som har rest in på helt laglig väg och sedan bestämt sig för att stanna.

Kritikerna ser de planerade åtgärderna som kompensation för att EU-planerar att slopa en del visumtvång. Systemet bygger enligt kritikerna också på att man samlar information som senare kan användas på många olika sätt. Till exempel kan polisen få tillgång till den information som samlas in vid gränserna.

Liberaler satte hittills stopp

Tyskland har hittills motsatt sig den här utvecklingen men eftersom de tyska liberalerna inte längre sitter i den kommande regeringen är en ändring nu möjlig.
Den nuvarande tyske inrikesministern, den bayerske kristdemokraten Hans-Peter Friedrich, har redan länge talat för en amerikansk modell vid gränserna.

Då de bayerska kristdemokraterna med högsta sannolikhet innehar inrikesministerposten också i den nya regeringen, ser det alltså ut som om det från tyskt håll är bäddat för skärpt kontroll.
Kort efter att det blev klart att den amerikanska säkerhetstjänsten har avlyssnat Angela Merkels samtal är alltså hennes tredje regering beredd att införa mer kontroll och övervakning, inte bara i Tyskland utan i hela Europa.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes