Hoppa till huvudinnehåll

Bengt Brors är Årets Gunnar 2013

Årets Gunnar 2013, Bengt Brors.
Årets Gunnar 2013, Bengt Brors. Bild: Yle/Jan Jacobson brors

Byaaktivisten Bengt Brors från Solf i Korsholm tilldelas utmärkelsen Årets Gunnar 2013 för hans gedigna kunskap om Solf. "Det som han inte har i sitt huvud, eller hittar på internet, finns i hans stora urklippsarkiv om Solf."

Sedan början av 1970-talet har Brors samlat urklipp om bland annat bemärkelsedagar, dödsannonser, reportage och debattartiklar. Dessutom ansvarar Brors för fotografialbumen med insamlade personporträtt från Solf. Idag består samlingen av uppemot 3000 fotografier med information om varje bild. Urklippsarkivet och fotografialbumen är del av Hembygdsforskargruppen i Solf, där Brors är aktiv.

Brors har varit kassör i Solf Byaråd sen starten 2000.

Brors spelar en central roll när lediga tomter i Solf bjuds ut till försäljning. Brors har sett till att alla delar i byn har fått namnskyltar med byagruppens gamla namn vid postlådorna. Dessutom har han bland annat medverkat till julbelysningen i Solf, kokning av rödmylla, planteringar av björkar längs byvägen, anskaffandet av tak till busshållplatser och Solfbladet.

Utmärkelsen delas ut av Stundars för att hedra museets grundare Gunnar Rosenholm. Priset tilldelas en person för dennes kreativa och inspirerande insats under året, i Stundars och Rosenholms anda.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten