Hoppa till huvudinnehåll

Brandsäkerheten på hushållens ansvar

Ett ljus som brinner
Arkivbild. Ett ljus som brinner Bild: YLE/Pentti Palmu. stillhet

De som bor i egnahemshus och parhus i verksamhetsområdet för Österbottens räddningsverk ska i framtiden sköta brandsynen själva via blanketter som räddningsverket skickar ut. Systemet är redan i bruk på andra håll i landet. Större byggnader som höghus och industribyggnader är fortfarande på räddningsverkets bord.


Kontrollen av brandsäkerhet i ett hus ska genomföras vart tionde år. Men Jörgen Lang, ledande brandinspektör på Österbottens räddningsverk, ser gärna att kontroller utförs med kortare intervall än så.

- Jag skulle personligen önska att kontrollen genomförs till exempel vart femte år. Då skulle kunden bli påmind om säkerhetsarrangemangen mer ofta.

Vad är det då man som privatperson ska kontrollera i sitt hus?

Till exempel att det finns ett tillräckligt antal brandvarnare och att man har en reservutgång. I egnahemshus är det vanligtvis frågan om ett öppningsbart fönster. Att takstegen är i skick och att det inte finns överlopps brandbelastning i till exempel garaget eller i pannrummet. Att sotningen är utförd, och så vidare.

Enligt reglerna ska det finnas en brandvarnare per 60 kvadratmeter och minst en per våning. Lang rekommenderar dessutom att man har brandvarnare i sovrummet och längs med korridoren.

Orsaken till att folk själva ska börja ta ansvar för brandsäkerheten har egentligen inte så mycket med brist på resurser att göra.

- Vi försöker utveckla nya metoder för tillsyn så att tillsynen ska vara effektiv och vi ska kunna nå alla fastigheter i vårt område. I dagens samhälle är man inte hemma hela dagarna och väntar på att någon ska komma på besök. Man är på jobb och på kvällarna är man också borta på olika aktiviteter. Det har gjort att vi inte kunnat nå alla när vi varit ute på brandsyn.

Om man försummar att utföra brandsynen blir man kontaktad av räddningsverket som vid behov kommer och utför den. På vissa områden i landet har man ett avgiftssystem, enligt vilket man måste betala en summa till räddningsverket i de fall de tvingas utföra brandsynen.

- Några planer på avgifter har vi inte ännu här i vårt räddningsområde, säger Lang.

Till räddningsverkets område hör Kaskö, Korsnäs, Korsholm, Kristinestad, Laihela, Malax, Nykarleby, Närpes, Pedersöre, Storkyro, Vasa och Vörå.

Håll koll på ljusen och spisen

Kring jul får räddningsverket rycka ut och släcka bränder som fått sin början från ljus och facklor. Matlagning och fett på spisen är också något som ger upphov till en del bränder.

- En bra regel när det gäller levande ljus är att den som lämnar rummet sist släcker ljusen. Så ska man också se till att man använder brandsäkra ljusstakar. Då har man redan gjort ganska mycket, säger Lang.

Inför jul men också överlag framhåller Lang att man borde fundera på hur man ska rädda sig från ett brinnande hus.

- För de som bor i höghus är det bra att komma ihåg att man inte ska gå ut i ett rökfyllt trapphus. Då ska man vänta på brandkåren och vifta med något så att de ser var man befinner sig, till exempel på balkongen därifrån man kan räddas.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten