Hoppa till huvudinnehåll

Enkät: Svårt få jobb redan vid 49

Arkitekt designar vid dator
Arkitekt designar vid dator Bild: Yle arkitektbyrå

Finländarna upplever att det blir svårare att få jobb redan som 49-åring, visar en enkät som hälsovårdsföretaget Terveystalo har gjort.

Upplevelsen av att det är svårt att få jobb redan som femtioåring borde tas på allvar, säger överläkaren vid Terveystalo, Esa Asikainen.

- Åldersrasism är ett stort samhälleligt problem som förorsakar osäkerhet och en känsla av orättvisa. Det finns inga medicinska skäl att se snett på femtioåringar. De är i huvudsak i gott skick och de har tid att ägna sig åt arbetet, säger Asikainen.

Enligt Asikainen kan de anställdas tro på sin egen förmåga stödas så att han eller hon orkar bättre ända till pensioneringen.

För det första ska arbetsledningen vara genomskinlig och rättvis. För det andra ska man ha en klar uppfattning om varför man kommer på jobb: En meningsfull uppgift, utbildning, bra arbetsverktyg, bra instruktioner och återkoppling. För det tredje ska man ha kontroll över sitt eget liv och individen ska stödas både i arbetslivet och arbetsgemenskapen.

Största delen av dem som svarade på enkäten sade att en god hälsa är den viktigaste faktorn för att stanna kvar i arbetslivet. Nästviktigast är en bra stämning på jobbet.

Som största problem nämndes inkompetenta förmän. Bara 10 procent av de svarande meddelade att en svag förman inte har någon betydelse alls för dem. Dålig stämning på jobbet och orättvisor nämns också som betydande problem.

För enkäten tillfrågades 1 076 personer i oktober och december via nätet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes