Hoppa till huvudinnehåll

Fyrverkerier som passion

Seportaget: Den flygande holländern
Seportaget: Den flygande holländern Bild: Atte Henriksson seportaget: den flygande holländern

Redan som barn var Johan Holländer fyrverkerifantast. Han hade som vana att samla på sig raketpinnar och spendera sin veckopeng på smällare.

Genom årens lopp har Holländer praktiserat och arbetat för olika fyrverkeriföretag i Sverige, samt arbetat för frivilliga brandkåren i Mariehamn. Holländer arbetar fortfarande som räddningsman samtidigt som han ägnar största delen av sin fritid till sitt fyrverkeriföretaget JoHo Pyro. Han arbetar ännu på drömmen om att en dag få ägna sig på heltid åt fyrverkerier, främst genom att kontinuerligt pressa sig själv och sitt företag framåt.

Nu ska Holländer och hans lag för andra gången tävla i Pyronale, världsmästerskapen i Musikfyrverkeri i Berlin. Av över hundra lag världen runt, har representanter från enbart sex länder valts ut. Lagen fick sex månader på sig att planera, forma och skapa en fyrverkeriföreställning på 15 minuter, indelat i 3 avsnitt, med noggranna direktiv om både musik och färg.

Pressen och nivån är hög, när lagen slutligen får tävla i Berlin om världstiteln i musikfyverkeri.

Seportaget: Den flygande Holländern
Yle Fem torsdag 12.12.2013 kl. 21.00 (repris lördag 14.12.2013 kl. 16.40)
30 dagar på Yle Arenan efter sändning

Manus & regi: Atte Henriksson & Robin Saurén
Produktion: Robin Saurén, ED-IT

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.