Hoppa till huvudinnehåll

"Intrång på pälsfarmer bör bli hemfridsbrott"

Bild: YLE / Kalle Niskala rävfarm

Pälsdjursuppfödarna fördömer intrången på pälsfarmerna och kräver att farmerna juridiskt sett med det snaraste ska omfattas av hemfriden.

I ett pressmeddelande säger Pälsdjursuppfödarnas förbund att oinbjudna gäster stör inte bara arbetsron utan utgör också ett hot mot pälsdjurens välbefinnande. Till exempel kan personer som gör intrång på många farmer bidra till att sprida svårbotade sjukdomar.

Intrång och smygfilming på djurfarmer har blivit allt vanligare i Europa. De finländska pälsdjursuppfödarna har därför förberett sig på öka övervakningen av farmerna.

Tyskar greps för intrång

Tre tyska män greps i helgen misstänkta för att olovligt ha tagit sig in på en rävfarm i Evijärvi.

Männen hade tagit sig in på farmen över staketet på farmen på lördagsnatten och de stoppades av farmens ägare. Ägarna hade hållit kvar männen tills polisen kom till platsen.

Enligt undersökningsledaren, kriminalkommissarie Sakari Palomäki, hade männen med sig fotograferingsutrustning som de hade tänkt installera på farmen.

Enligt farmens ägare har farmen haft nattliga besök också två tidigare nätter.

De tyska männen sitter nu på förhör på polisstationen i Lappo. De hålls kvar eftersom man misstänker att de annars skulle lämna landet.

Läs också