Hoppa till huvudinnehåll

Klarar du niornas Pisa-prov? Testa dig!

Finländska ungdomar klarade sig sämre i Pisa-provets matematiktest än tidigare år. Prova hur du klarar av att lösa uppgifterna. Sjuttio procent av dem som testade sig på finska Yles webbsida fick skolvitsordet nio eller högre.

Pisa-provet

 • Pisa-provet med huvudfokus på matematik ägde rum våren 2012
 • Elever världen över svarade på ett tjugotal uppgiftshelheter med 1-3 uppgifter per helhet
 • Uppgifterna i Yles test är hämtade ur en offentlig provdel som testar Pisas funktionalitet. Enbart finskspråkiga elever deltog i funktionalitetstestet
 • Två av uppgifterna (nummer ett och fyra) finns i svensk originalöversättning, resten är översatta av Yle Nyheter
 • Utöver matematik ingick också uppgifter som mäter kunskaper i naturvetenskaper och läsande

Finlands resultat i Pisa-provet i matematik har sjunkit de senaste tio åren. Det nyaste provet fokuserade på matematik och Finland placerade sig som tolfte bästa land. Knappt tio år tidigare, 2003, kom Finland på andra plats.

Tidigare har svenska skolor klarat sig sämre än finska, men nu var de finsk- och svenskspråkiga elevernas resultat i matematik på samma nivå. Bäst klarade sig de asiatiska länderna och områdena.

Kolla hur du skulle klara niondeklassisternas Pisa-prov. Du får ett skolvitsord mellan 4 och 10. Bedömningsskalan är Yle:s egen. Pisa-provet är två timmar långt med en kort paus i mitten. Det här testet består av uppgifter i urval.

Över 50 000 läsare på Yle Uutisets webbsida har räknat uppgifterna under självständighetshelgen. Över 70 procent av de som svarade fick skolvitsordet nio eller högre. Var tredje som gjorde provet fick alla rätt medan två procent blev underkända. För att bli godkänd måste du lösa fem uppgifter rätt och åtminstone få vitsordet fem.

Testa dig

Bilder: Pisaundersökningen / Jyväskylä universitet

Det här provet är sammanställt av Yle Uutisets Plus-desk och översatt av Yle Nyheter.

Läs också
Finländska ungdomars kunskaper rasar i Pisa-undersökning
Pisa-resultat oroar inte FSL-ordförande
Pisa visar att invandrarelever behöver mer stöd
DN: Forskare misstänker fusk i Pisa-mätningarna

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Betydligt färre brott i Borgå

  Antalet brott har minskat drastiskt i Borgå.

  Antalet brott har minskat drastiskt i Borgå under årets första månader, jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det här visar färsk statistik från polisen.

 • Bastu brann i Karis

  Bastun på 15 kvadratmeter förstördes totalt.

  En bastu förstördes i en brand i Karis i Raseborg natten till onsdagen (26.7).

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Inrikes