Hoppa till huvudinnehåll

Luciasmycket speglar smyckeskonstens utveckling

De allra första luciasmyckena var högtidliga och mycket seriösa. De var korsformade, stora och tunga. Under senare år har konstnärerna tagit ut svängarna på ett helt annat sätt och låtit fantasin flöda.

Fram till den 15.12 kan man se drygt hälften av samtliga luciasmycken genom tiderna på en utställning i Forum i Helsingfors. Utställningskoordinatorn Margaretha Wildtgrube konstaterar att utställningen speglar den finländska smyckeskonstens utveckling från 1950 och fram till våra dagar.

Att samla ihop luciasmyckena har varit ett verkligt detektivarbete.

- Många lucior och många konstnärer har till exempel flyttat utomlands. Att vi ändå har fått ihop hela 33 stycken är mer än vad jag kunde drömma om, säger Wildtgrube.

Finlands allra första Lucia var Barbro Wallgren, som då hette Reihe. Året var 1950. På den tiden skedde kröningen i samband med ett barnjulspel på Svenska Teatern.

- Jag såg inte smycket innan jag fick det runt halsen. Först efteråt kunde jag konstatera att det var ett vackert kors med gula topaser som symboliserar hopp, berättar Wallgren.

Det första luciasmycket utformades av guldsmeden Pentti Tammer på juvelföretaget Tillander.

På den tiden besökte Luciorna inte bara åldringshem och sjukhus, utan de var också hemma hos fattiga familjer.

- Det var en tid som var så annorlunda att man knappt kan förstå det idag, säger Wallgren.

Att utses till designer för luciasmycket har alltid setts som en ära. En av guldsmederna som fått den äran är Annika Eklöf som utformade smycket år 1997.

- Fortfarande kommer många ihåg att jag gjorde luciasmycket, säger Eklöf. Och fortfarande gör jag ibland smycken enligt den idé som jag hade då.

Luciakröningen direktsänds fredagen den 13.12 på Yle Arenan med start kl. 16.55.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.