Hoppa till huvudinnehåll

Lyssna inte på andra

Folk älskar att dela med sig av sina visdomar, speciellt om hur svårt allt är och hur dåligt det kommer att gå. Tyvärr är jag inte bättre själv och jag önskar att ni inte tar åt er särskilt mycket, jag talar ändå bara om mig själv. För så är det, jag har bara ett perspektiv och det är mitt eget. Hur mycket jag än läser och försöker vidga mina vyer förblir jag ändå bara jag i min kropp med samma trötta huvud jag redan burit runt på i hundra år.

Vikten av att inte lyssna på andra, utan noggrann filtrering, blev klar för mig när jag deltog i mitt livs första astanga-yogaläger. I bussen till lägret på Houtskär träffade jag två mycket olika kursdeltagare. Den första deltagaren sade till mig: - Ifall du aldrig yogat förr undrar jag verkligen varför du kommer till detta läger där de allra bästa från hela världen deltar och undervisar. Detta är en mycket krävande yogaform och din kropp kommer att gå sönder efter bara några dagar. Helt idiotiskt av dig. Varför tog du inte reda på detta innan?

Mannen fortsatte sucka och rabbla och jag kände mig både modfälld och misslyckad. Till all tur började jag tala också med en annan deltagare. Hon sade: - Vad härligt, nu får du lära dig yogans grunder tillsammans med de allra bästa. Du kommer att älska det. Vilken fin början du får. Jag kände mig genast bättre till mods och beslöt mig för att den kvinnliga yogin tänkte mera i banor som passade mig. Och det var helt rätt. Jag hade inga problem med att yoga och flög runt lätt och ledigt hela veckan.

Samtidigt observerade jag mina två nya vänner. Den senare var en extremt duktig yogi som tyckte att det var både roligt och lätt att yoga. Alla rörelser hon gjorde var lätta och vackra. Den första yogin klarade däremot inte ens av de mest grundläggande positioner trots att han yogat aktivt i över tio år. Han såg hela tiden lidande ut och kroppen lydde inte alls. Sedan dess har jag förstått att folk alltid pratar om sig själva.

Ens eget perspektiv är ju det enda man känner till - så är det. När folk t ex säger att det är svårt att yoga har de helt rätt. För den som säger så är det mycket svårt att yoga, skriva en bok eller börja motionera. Därför är det bäst att låta jantelagare och pessimister tala för sig själva.

- Men vi har ju naturens lagar, vissa saker är faktiskt omöjliga, kanske någon Mensamedlem nu påpekar. Ja , det är sant, för en Mensamedlem kommer en meter alltid att vara en meter, för oss andra är det mera frågan om ett ödmjukt förslag.

PS. Ni som undrar om mina yogaframgångar. Hemligheten heter korta ben. Om ni tittar på alla framstående yogis har samtliga proportionellt sett mycket korta ben. Där magen slutar börjar skorna.

Ikvällens avsnitt av En kväll med Anne och Hannah träffar vi en kvinna som om och om igen bevisat att det omöjliga är möjligt. Harriet Klar har överlevt sju olika cancersorter och tre hjärtinfarkter, dessutom har hon fött två friska barn.

Kvällens andra gäst programledaren Eva Kela berättar om sitt ångestsyndrom.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje