Hoppa till huvudinnehåll

"Nät-aktivismen tar över"

Bild: Yle/Peter Fahllund janne berg

Förr var aktivismen en gemenskaps-grej. Man samlades för att visa sitt stöd eller motstånd för någonting man trodde starkt på. Man målade plakat, repeterade slagord, drack rödvin och diskuterade. Sen gick man ut på gator och torg och demonstrerade. Idag ser aktivismen ofta annorlunda ut, säger Janne Berg, doktorand inom statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa.

- Nätet är det främsta forumet idag. Ungdomar som vill visa engagemang gör det via internet nuförtiden. Där är de som på sin mammas gata och de skriver på namnlistor, bloggar eller söker upp forum där de får tycka till. Vi har olika typer av petitions-sajter, säger Berg. Vi har nu fått t.ex. medborgarinitiativ som är det officiella, och så har vi sen 2006 också det mera folkliga adressit.com.

Skillnaden är den att medborgarinitiativ kommit uppifrån via myndigheterna medan adressit.com grundades av en privatperson och Berg fokuserar i sin kommande avhandling på skillnaden mellan dem.

- Medborgarinitiativ har väckt en hel del intresse på senare tid bl.a genom frågorna om könsneutrala äktenskap och frågan om svenska språkets ställning i Finland. Just dehär petitionerna är intressanta för mig genom att de är officiella och kommer att tas upp i riksdagen - vilket inte är fallet med de som görs via adressit.com.

Visst kan Janne Berg hålla med om att det kan kännas lite opersonligt och oengagerat att sköta sin aktivism via nätet, men han håller ändå fram en viktig poäng.

- Du når så oerhört många fler via några knapptryck på datorn jämfört med att gå ut på gatorna och demonstrera med säg - i bästa fall - 200 personer här i Finland. Det har blivit så mycket lättare att samla in en stor mängd namn. Du får bestämma själv vad du brinner för och behöver inte inordna dig i ett kollektiv. Du är helt enkelt friare att bestämma själv.

Mera hör ni i Pia & Peter på söndag 15.12 2013 kl. 10-12

Läs också:
Fredsmarschen med "extra allt"

Läs också

Nyligen publicerat - Vega