Hoppa till huvudinnehåll

Alla missnöjda med Romu Keinänens tillstånd

Skrptföretaget Romu Keinänen
Bolaget vill ha lindrigare villkor, grannar motsätter sig Skrptföretaget Romu Keinänen Bild: YLE/Minna Almark romu keinänen,Raseborg

Både skrotföretaget Romu Keinänen och dess grannar i Bäljars i Karis är missnöjda med Keinänens nya miljötillstånd.

Båda parterna har lämnat in besvär mot miljötillståndet som regionförvaltningsverket i Södra Finland justerade tidigare i höst. Romu Keinänen vill lindra villkoren för verksamheten medan grannarna kräver att verksamheten läggs ned.

Skrotföretaget vill förlänga tiden när de får skära och bala metallskrot. De vill heller inte bekämpa bullret så mycket som myndigheterna kräver.

De vill inte informera närboende grannar om när det skärbränns. Keinänen tycker vidare inte att de ska utreda vad röken från skärbränningen innehåller.

Över 30 grannar har också lämnat in besvär. De vill att verksamheten läggs ned eller flyttas. Men om den får fortsätta på nuvarande plats, kräver grannarna att bullret bekämpas så att det inte på någon tid av dygnet stör.

Allt arbete som orsakar buller ska begränsas till vardagar mellan klockan 8 och 18, kräver grannarna.

Raseborgs stads miljö- och byggnadsnämnd får nu ge ett utlåtande till Vasa förvaltningsdomstol. Nämnden föreslås upprepa sin tidigare ståndpunkt och säga att bullertiderna inte ska öka och bullret måste bekämpas.

Nämnden tycker också att Keinänen ska utreda vad röken från skärbränningen innehåller och informera närboende grannar om skärbränningstiderna.