Hoppa till huvudinnehåll

Ekumenisk jul i Åbo för 20 gången

På torsdag firas den ekumeniska julen i Åbo Domkyrka, i år för 20 gången. Årets tema är invandrare och gästfrihet.

Gratis inträdesbiljetter till evenemanget har denna vecka delats ut i Domkyrkan, men det är ett begränst antal biljetter som delas ut varje dag. Det har lett till långa köer, men också till många besvikna miner.

Också på onsdag och på torsdag delas det ut gratis biljetter, men vill man ha biljetter ska man vara ute tidigt på morgonen för att boka.

Tillställningen Ekumenisk jul börjar 12.12.2013 kl. 18. Platserna är onumrerade så att det lönar sig att vara på plats i god tid.

Eftersom evenemanget televiseras, ombeds allmänheten infinna sig i kyrkan i god tid senast kl. 17.40. Inspelningen sänds i TV1 på julafton strax innan julfreden utlyses.

Fredsbudskap och högklassig konsert

Det humanitära budskapet framförs av republikens president Sauli Niinistö.

Den ekumeniska fredsvädjan framförs av ärkebiskop Kari Mäkinen från evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, ärkebiskop Leo från ortodoxa kyrkan, biskop Teemu Sippo från katolska kyrkan samt Jari Portaankorva som är edare för Finska Baptistkyrkan.

Som kvällens solist uppträder den finländska sopranen Tarja Turunen. Dessutom uppträder Åbo filharmoniska orkester med Pertti Pekkanen som kapellmästare, pojkkören CCI under ledning av Heikki Rainio samt organist Markku Hietaharju och kantor Jukka Pietilä.

På torsdag invigs också julkrubban i Åbo Domkyrka. Då dras draperiet från och ljusen tänds.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland