Hoppa till huvudinnehåll

Elever samlade matkassar åt familjer i Vasa

Monica Mattbäck och Emelie Myrskog från Borgaregatans skola
Monica Mattbäck och Emelie Myrskog från Borgaregatans skola Bild: Yle/ Malin Hulkki emelie myrskog

Vid Borgaregatans skola i Vasa har eleverna samlat in matkassar till mindre bemedlade familjer i Vasa. Över 70 kassar lyckades man få ihop under början av december. Initiativet till insamlingen kom från Emelie Myrskog som fick idén efter ett besök vid Svenska församlingen i Vasa. Monica Mattbäck hjälpte till från lärarhåll.

- Jag var på Yle på prao och följde med en reporter till Vasa svenska församling som intervjuade en diakonissa som berättade att de slutar dela ut EU matkassar till fattiga. Då tänkte jag att jag skulle kunna säga till i skolan att vi skulle ha insamling. Då man gör det i skolan så får man insamlat mera saker än om man gör det själv, säger Emelie Myrskog.

Emelies initiativ gick vidare till elevkåren och Monica Mattbäck som är lärare vid skolan. Elevkåren tyckte initiativet var bra och i och med att det fick godkänt också från rektorn tog Monica kontakt med församlingen.

- Där blev man jätteglada. Vi bjöd in dem att berätta om behovet och alla fick information och brev hem om insamlingen och under måndagen och tisdagen samlade vi in. De som ville fick ta med matkassar, säger Monica Mattbäck.

Många ville bidra

Och intresset att hämta matkassar visade sig vara rätt stort. Emelie blev förvånad över generositeten bland skolkamraterna.

- Vi fick in mera än jag trodde. Ungefär 70 matpåsar kom det och dessutom produkter som till exempel pepparkakor och havregryn som inte fanns i någon matkasse, säger Emelie Myrskog.

- Det var inte heller bara matvaror som fanns i påsarna utan också annat som förgyller julbordet som till exempel ljus och servetter, säger Monica Mattbäck.

Enligt Emelie var det sist och slutligen inte heller speciellt svårt att få till stånd insamlingen. Hon skulle gärna se att det kunde bli en tradition i skolan.

- Om alla tar med lite så blir det till sist ändå ganska mycket eftersom vi är en så stor skola. Det skulle vara kul och det skulle bli någonting vi har varje år, säger Emelie Myrskog.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten