Hoppa till huvudinnehåll

Forskare i organisk kemi får årets Per Brahe-pris

Tiina Saloranta tilldelas årets Per Brahe-pris. Bild: Yle/Patrick Stenbacka per brahe-pris

Forskaren i organisk kemi, Tiina Saloranta, tilldelas årets Per Brahe-pris. Priset får Saloranta för att hon utvidgar forskningen inom de teknisk-naturvetenskapliga institutionerna. Saloranta är även uppskattad föreläsare inom sitt ämne.

Salorantas forskning kretsar kring utveckling av metoder för hur nya material kan framställas, och hennes nuvarande forskning går ut på att undersöka hur cellulosans användningsområde kan breddas. Saloranta menar vi måste hitta alternativa lösningar till hur material framställs. Istället för att använda sig av oljebaserade processer så forskar Saloranta i om cellulosa i framtiden kan användas som förnybart råmaterial.

Enligt Saloranta behövs det idéer för hur cellulosa, en råvara som finns i Finlands skogar, kan användas för annat än enbart pappersindustrin. Exempelvis så består cellulosa av glukosenheter som i sin tur används som utgångsmaterial för finkemikalier som medicin, menar Saloranta.

- Den kemiska industrin måste förbättras, säger Saloranta och tillägger att industrin har ett dåligt rykte. Utvecklingen går ändå tydligt mot mera hållbara metoder och tekniker. Vägen till en grönare kemisk industri är lång men små framsteg görs hela tiden, säger Saloranta.

Per Brahe-priset på 12 000 euro delas årligen ut av Stiftelsen för Åbo Akademi till en yngre lovande forskare.