Hoppa till huvudinnehåll

Jul i Kristinestad

Julbelysning i Rådhusparken i Kristinestad.
Julbelysning i Rådhusparken i Kristinestad Julbelysning i Rådhusparken i Kristinestad. Bild: Yle/Ann-Sofie Långvik rådhusparken

Det gnistrar av jul i Rådhusparken i Kristinestad och nästan hälften av luckorna i den levande julkalendern har redan öppnats. Det verkar som om man får ta sig lite söderom rådhuset för att kunna titta in i det tionde fönstret, enligt kalenderkartan. I två år har Kristinestad haft en projektanställd för att ha hand om bland annat den levande julkalendern och att skapa julstämning i staden. Så hurudan julstad är Kristinestad?

- Inte vet jag. Jag brukar inte vara i Kristinestad så ofta. Jag studerar i Lappfjärds Folkhögskola. Men jag har hört att julmarknaden brukar vara väldigt eftertraktad och att det kommer folk ända från Tammerfors och Åbo för att vara här på den, säger Jaholina Kolppanen från Vasa.

Ida Haapamäki har varit Julmor i Kristinestad de två senaste åren. Då var hon projektanställd för att bygga upp julstaden Kristinestad. Under projektåren skapades traditionen med levande julkalender, det vill säga privatpersoner låter flanörerna titta in ett julfönster i hemmet.

- Den levande julkalendern blev jättepopulär redan första året och de som är med har fina pyntade fönster som öppnas upp ett per dag.

Trots att staden inte har något julprojekt i år har Ida Haapamäki ändå alla fingrar med i spelet. Hon är ju också en förespråkare av talkoarbete

- Om det inte finns pengar att anställa så får man göra det på talko, säger hon.

Vid sidan om sitt eget företag som vintage-loppisinnehavare, har hon skött om julen i stan, som åtminstone vad den levande julkalendern beträffar är något nerbantat jämfört med tidigare år.

- Vi brukar ha en papperskalender men i och med att projektet tog slut och att det inte finns någon projektbudget, så har vi gjort en billigare variant som ser ut som en kalender men som saknar luckor. Kartan på baksidan visar var fönsterluckorna finns.

Ett av målen med de tidigare årens satsningar på ett julprojekt i Kristinestad var att göra staden känd som julstad.

- Genom att ta fram de lokala traditionerna och den lokala kulturhistorien så skulle vi bli den främsta julstaden i vår storleksaklass. Vi kan ju inte mäts oss med Åbo eller någon annan storstad, men jag tycker vi har lyckats bra med tanke på vår storlek och med våra resurser. Vi går i rätt riktning, säger Ida Haapamäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten