Hoppa till huvudinnehåll

Pargas tänder inte på ny tandvagn

Bild: Yle/Peter Petrélius tandhygien

Pargas stad tänker inte skaffa en ny tandvagn, åtminstone inte just nu. Det förslaget får social- och hälsovårdsnämnden framför sig på sitt möte på onsdag.

Den förra tandvagnen besökte under 20 år skolorna i Pargas, så att eleverna inte behövde åka in till centrum, men den vagnen blev föråldrad och togs förra hösten ur bruk.

Ledande tandläkaren Marianne Andersson har nu utrett behovet och kostnaderna för en ny tandvagn. Det finns tre alternativa tandvagnar, men de kostar 180 000 - 250 000 euro. I dagens situation, tycker Andersson, är det för dyrt för Pargas.

Det senaste året har tandvagnen inte längre åkt runt till skolorna, utan eleverna har istället kommit till tandvårdscentralen i Pargas. Enligt personalen har det systemet fungerat bra, och varken föräldrar eller lärare har klagat över arrangemanget. Antalet barn som uteblivit från sina bokade tandvårdsbesök har likaså hållits på samma nivå som tidigare.

Pargas har också blivit erbjuden ett samarbete med Mariehamns hälso- och sjukvård, som har skaffat en ny mobil tandvårdsutrustning. Men för att använda den borde Pargas inreda ett tandvårdsutrymme på alla de ställen där tandvagnen behövs.

Därför föreslås att Pargas inte köper någon ny tandvagn. Enligt förslaget skulle nämnden ändå följa med situationen och det nuvarande systemet i periferiskolorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland