Hoppa till huvudinnehåll

Årets julklapp: Mera längtan

Tiina Grönroos är redaktör och arbetar för Svenska Yle
Tiina Grönroos är redaktör och arbetar för Svenska Yle Bild: YLE/ Ilmari Fabritius tiina grönroos

Grattis! Fick också du skatteåterbäring? Extra pengar är bra så här inför julen. Eller for dina skattepengar raka vägen till snabblåneföretagets konto, eftersom du unnade dig en resa redan i våras när skattebeskedet kom? Man kunde passa på att ta ut glädjen i förskott. Varför vänta, olika snabblånefirmor lånade gärna ut pengar på en gång mot att de i stället fick skatteåterbäringen - med ränta.

Aj, du nappade inte på erbjudandet? Skönt, för nu kan du istället köpa den där nya datorn eller smarttelefonen eller vad du nu längtar efter. Men nu när du står där i köpcentret med plånboken tung av skatteåterbäringspengar... är det något speciellt du längtar efter?

Årets julklapp i Sverige är en råsaftscentrifug. Fast en sådan har vi redan.

Egentligen behöver jag inget speciellt till julen, för är det något familjen saknar har vi förmodligen köpt det redan. I januari, februari, mars, april ...ja när som helst under det gångna året.

När jag var liten på 70- och början av 80-talet var det vanligare att barn fick skidor och skridskor till julklapp. Det hörde liksom till. I dag får våra barn sina skridskor den 17 november eftersom det dagen därpå ska skrinnas på skolans gymnastiktimme.

När jag fick mina första riktigt egna vita skridskor en julafton för många många år sedan blev jag otroligt glad, nästan lycklig. Före det hade jag haft min storebrors gamla hockeyrör och de var för stora, de var bruna, slitna och man kunde definitivt inte göra fina piruetter med dem. Så jag var så glad över mina nya vita damskridskor.

I dag när barnen får sina skridskor så har de inte gått och längtat efter dem. De har inte dreglat i sportaffärens skyltfönster, de har inte sparat av sina egna fickpengar, de har har fått dem på en gång, den 17 november, av den enkla orsaken att det ska skrinnas på skolans jumppatimme den 18 november.

Man hinner aldrig börja längta efter något riktigt på allvar innan man får skridskorna, datorn, telefonen, råsaftscentrifugen eller vad det nu råkar vara. Och då blir det inget särskilt eller magiskt med alla de här nya grejerna.

Så snälla julbock, i år är jag mätt på prylar. I stället önskar jag mera längtan. Om det är något jag önskar mig under 2014 hoppas jag att jag inte går och köper det omedelbart bums utan ger mig tid att vänta, längta, för att kanske sist och slutligen märka att jag inte alls vill ha den där saken. Och om längtan finns kvar återkommer jag med en önskelista lagom till lilla jul nästa år.

P.S. Förutom mera längtan önskar jag förstås också snälla barn och fred på jorden. Men det vet du redan från tidigare år.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt