Hoppa till huvudinnehåll

Åtta församlingar blir tre i Raseborg

Ekenäs kyrka
Kyrkan i Ekenäs hör till Ekenäsnejdens svenska församling i framtiden. Ekenäs kyrka Bild: Yle/Robin Lindberg Ekenäs,kyrka

Det blir inga radikala förändringar, anser kyrkoherde Anders Lindström nu när beslutet har fattats att åtta församlingar slås ihop till tre större församlingar i Raseborg.


Kyrkostyrelsens plenum klubbade igenom fusionsbeslutet på tisdagen. Den 1 januari 2015 kommer det finnas tre församlingar i Raseborg; Ekenäsnejdens svenska församling, Karis-Pojo svenska församling och Raaseporin suomalainen seurakunta (Raseborgs finska församling).

"Ingen centralisering"

Enligt Anders Lindström som kommer bli kyrkoherde för Ekenäsnejdens svenska församling tror att fusionerna inte innebär så mycket för församlingsmedlemmarna. Lindström betonar att det inte handlar om någon centralisering utan kyrkans verksamhet ska också i fortsättningen vara lokal.

Orsaken till att göra större församlingsenheter är för att trygga den lokala församlingsverksamheten samt för att det blir billigare.

- Alla arbetsuppgifter förändras, konstaterar Anders Lindström som är snabb på att påpeka att ingen behöver vara rädd om sina jobb efter som man redan sett över personalstrukturen i församlingarna. Men en del av församlingarnas kyrkoherdar kommer bli kaplaner efter fusionerna.

Namnfrågan blev en het potatis

Beslutet om en församlingsfusion skulle egentligen fattas tidigare i höstas men namnfrågan satte käppar i hjulet. Kyrkostyrelsen föreslog namnen Raseborgs norra församling och Raseborgs södra församling. De namnförslagen föll inte i god jord för varken kyrkoherden Lindström eller hans kollega Pentti Raunio i Karis.

- Nu blir det mera bråttom, det var tänkt att kommissionsarbetet skulle komma igång tidigare, säger Lindström som är besviken över att beslutet drog ut på tiden.

I nästa vecka kommer Borgå stift att utse organisationskommittéer som ska jobba och genomföra de administrativa åtgärderna för att fusionen ska kunna förverkligas om drygt ett år.

Ur arkivet:
Utredare: Tre församlingar räcker i Raseborg
Raseborgsförsamlingar får rätt i namntvist

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland