Hoppa till huvudinnehåll

Dagens föräldrar slösar på sina barn

Slantar
Slantar Bild: Yle slöseri

Ännu syns inget tak för sakmängden i barnfamiljerna. Föräldrar och mor- och farföräldrar slösar som aldrig förr på barnen.

- Man kan säga att barnen är sparsammare än sina föräldrar, säger konsumtionsforskaren och professorn i sociologi, Terhi-Anna Wilska.

Men det är inte bara föräldrarna som köper saker till sina barn. Dagens mor- och farföräldrar öppnar gärna sina plånböcker för barnbarnen. De har själva vuxit upp under knappare förhållanden och har nu råd att konsumera.

- De upplever ofta att det känns mer moraliskt rätt att köpa till barnbarnen, än sig själva, säger Terhi-Anna Wilska.


Lever inte som vi lär

Barn har mer saker än någonsin tidigare och många behöver inte vänta på att få det de vill ha. Men å andra sidan lever principen om att man ska vara sparsam kvar. Wilska säger att man i familjer pratar mycket om hur man konsumerar vettigt.

- Men vi lever kanske inte riktigt som vi lär. Konsumtion är nuförtiden ett sätt att förverkliga sig själv. En stark trend som syns bland kvinnor är att köpa till babyn som kanske inte är född ännu.

Terhi-Anna Wilska säger att köpandet sedan fortsätter så att mamman köper till barnet, medan pappan inte på samma sätt konsumerar på barnen.

- Om det inte handlar om teknologi eller en ny bil med bra bilstol till exempel.

Under hälften får veckopeng

Av de finländska barnen får under hälften veckopengar, medan 60 procent får pengar som belöning för prestationer. Det är vanligt att man ger pengar om betyget är bra eller för utförda hushållssysslor. Wilska själv förespråkar veckopengar, gärna från sjuårsåldern. Då räcker det med 1-2 euro i veckan.

- Det är bra att barn tidigt lär sig hushålla med pengar och budgetera. Man kan gärna öva genom att köpa klistermärken eller det som föräldrarna kallar krimskrams. Barn som istället får pengar när de ber om det lär sig inte långsiktighet på samma sätt och det finns en risk att deras ansvarskänsla inte utvecklas.

En ny utmaning är att pengar har blivit digitala. Det är svårt för barnet att förstå pengars värde när pengar blivit så abstrakta.

- Om kortet alltid fungerar kan det vara svårt att förstå att pengarna kan ta slut. Då kan det löna sig att ha ett konto för barnet, där man kan följa med vad som händer med pengarna.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP