Hoppa till huvudinnehåll

"Det ekonomiska ansvaret ligger nu hos politikerna"

pargas stadsdirektör folke öhman
Stadsdirektör Folke Öhman. pargas stadsdirektör folke öhman Bild: Yle/Johanna Ventus öhman

Pargas stads ekonomi är väldigt dålig, men stadsfullmäktige ville ännu inte på tisdagen besluta om hur staden ska spara.

Stadsdirektör Folke Öhman lade redan i våras fram en lista på sparförslag, som bland annat handlade om att sälja fastigheter i Houtskär, om skolan i Nagu och om hälsovården i Korpo och Nagu.

Men på ett halvår har politikerna inte kommit vidare alls, utan stadsfullmäktige beslutade i går att tillsätta arbetsgrupper, som ska rapportera till styrelsen och fullmäktige inom maj månad.

Enligt Öhman kan man se det som en positiv sak, att sakerna ytterligare och grundligare blir utredda, eller som en negativ sak, att fullmäktige inte har mod att fatta de beslut som borde fattas.

- Vi kan inte göra så mycket mera, vi som lägger fram de här förslagen, utan det är det politiska ansvaret som är det följande nu, att vill man ha en ekonomi i balans eller vill man inte ha en ekonomi i balans, säger Öhman.

Många politiker har efterlyst alternativa sätt att spara, men enligt Öhman behövs både de ursprungliga sparförslagen och alternativa förslag, eftersom ekonomin är så pass dålig för alla kommuner i landet.

Fullmäktige sköt upp beslut om högstadiet och hälsovården
Biblioteket och hälsogården säljs inte ännu