Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad vill locka dataföretag till stan

Kanske kan Google i framtiden bygga en serverhall även i Kristinestad. Bild: Yle datacenter

Yandex, Rysslands motsvarighet till Google, bygger i Mäntsälä. Facebook har byggt i Luleå i Sverige. Men det finns många andra motsvarande databaser, som söker plats. Kristinestad är med i konkurrensen om etableringar av det slaget.

Kristinestad vill locka dataföretag till stan och har reserverat tomtmark för en stor datacenterhall. Marknadsföringen sker genom företaget Invest in Finland, som har till uppgift att locka utländska investerare till landet.

Företaget lanserade nyligen en webbsajt med karta och beskrivningar av de olika städerna och platserna som är med i konkurrensen, berättar Angelique Irjala, tf VD på Näringslivscentralen i Kristinestad.

- Det är under arbete. Nu är vi med och finns på kartan. Om det sedan kommer någon hit vet vi ju inte, men nu är vi med och syns på det här sättet.

Kristinestad har funnits med i Invest Finlands register sedan 2010, men presentationen på internet blev klar i höst. Platsen som erbjuds ligger i närheten av Fingrids elstation, det är 40 hektar stort och byggrätten är för 150 000 kvadratmeter.

Området har fått klart godkänt av Invest in Finland och det ska enligt informationen på sajten bara ta ett par veckor att få bort skogen för att börja bygga.
- Vi erbjuder mark och kommunal teknik och resten sköter de, säger Irjala.

Svalt klimat och grön el är trumfkort

Ulf Grindgärds, näringslivscentralens viceordförande och specialplanerare på Österbottens Förbund, var den som anmälde Kristinestads intresse för att bli hemort för en datacentral. Han tror att chanserna är goda, Kristinestad har många fördelar i konkurrensen med de övriga finländska orterna.

- Finland i sig med sitt nordliga läge är intressant. Datacenterhallarna är enormt stora, alstrar mycket värmen och behöver kylas ner under processen. Det gör att vi är i en bra situation. Vi har kanske vissa fördelar i fråga om närheten till en kraftig ellinje i direkt anslutning till tomten. Där är vi kanske den bästa i Finland då vi kan erbjuda den möjligheten, säger Grindgärds.

- Jätteviktigt är också att vi har goda förbindelser och att vi en flygplats på bara en timmes avstånd, säger Irjala.

- Det som också är viktigt för internationella stora bolag är att det finns tillgång på grön energi. En av de sakerna som gjorde att vi tände till här i Kristinestad var att vi visste att det projekteras för väldigt mycket vindkraft här, säger Grindgärds.

- Det handlar om datacentraler där information ska lagras. Det blir hallar fulla med servrar för datatrafik som vi har så mycket av i dag. Där är Finland intressant för vi har inga naturkatastrofer och vi har en stabil ekonomi, säger Angelique Irjala

Om ett datacenter etablerar sig i Kristinestad skulle det innebära omkring 40-50 arbetsplatser i slutändan, samt även generera sysselsättning under byggnadsskedet. Invest in Finland marknadsför sig mot stora investerare som behöver plats för att etablera stora datacenter.

Läs också: Invest in Finlands beskrivning av Kristinestad