Hoppa till huvudinnehåll

Pojklucia har hunnit bli lång tradition

Till vänster Pargas svenska gymnasiums lucia 2013 Mats Söderman, i mitten Tommy Karlsson som är en av tärnorna, och till höger gymnasiets luciakoordinator Rebecka Sretenovic.
Pargas svenska gymnasiums lucia 2013 Mats Söderman med tärnan Tommy Karlsson och Rebecka Sretenovic som håller i trådarna Till vänster Pargas svenska gymnasiums lucia 2013 Mats Söderman, i mitten Tommy Karlsson som är en av tärnorna, och till höger gymnasiets luciakoordinator Rebecka Sretenovic. Bild: Yle/Jonas Blomqvist tommy karlsson

I Pargas svenska gymnasium väljs varje år en lucia, men i motsats till hur det brukar se ut på de flesta håll, så är den här lucian alltid en pojke. Den lokala traditionen är redan äldre än den nyvalda ljusbäraren, Mats Söderman.

Det är oklart när Pargas svenska gymnasium börjat välja en pojklucia till firandet den 13 december varje år, men rektor Annika Gustafsson tror det har startat någon gång kring det sena 80-talet. Om det började som ett skämt eller som en kommentar i genusdebatten är också höljt i dunkel.

Rebecka Sretenovic har hållit i trådarna för luciaprogrammet, hon menar att diskussionen om könsroller välkomnas.

- Man har ju genom tiderna ifrågasatt kvinnans roller, så det är ganska naturligt att det blir en konflikt. Men om vi tänker historiskt så har till exempel de flesta regenter varit män, men nu för tiden har vi kvinnliga regenter, så varför kan vi inte bryta även den här traditionen med kvinnlig lucia? frågar Sretenovic.

Sammanlagt sju kandidater ställde upp i luciavalet, och på onsdag morgon stod det klart att det är Mats Söderman som kommer att porträttera den vitklädda ljusbäraren på fredag morgon. Söderman tycker det är en rolig tradition som passar bra inför julen då alla ska vara glada. Inte minst han själv verkar vara glad över uppgiften.

- Det är ju helt roligt också för pojkarna att få klä upp sig lite glittrigt, speciellt i skolan där alla ser på en så är det lite humoristiskt.

Abiturientpojkarna i Pargas svenska gymnasium får varje år ställa upp som kandidater. Till valet klädde pojkarna upp sig i personliga luciautstyrslar, fotograferades och presenterades med artistnamn. De sex kandidater som nu inte blev valda får vara tärnor i stället, ett öde som Tommy Karlsson inte beklagar sig över.

- Det känns inte så hemskt, jag är helt glad för Mats skull – han är värd det här! skrattar Karlsson.

Hela intervjun inför luciafirandet finns i ljudklippet ovan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland