Hoppa till huvudinnehåll

Sexmissbrukare får ingen vård - Jakobstadspolitiker efterlyser ändring

Porrsida på webben
Sexmissbrukare har i dag inte rätt till offentligt bekostad vård Porrsida på webben Bild: Petter Sandelin otrohet

Vården av sexmissbrukare är eftersatt i Finland. Alkohol-och drogberoende personer får vård på samhällets bekostnad men det här gäller inte sexmissbruk.

Definitionen på sexmissbruk är inte klar och entydig. Tua Mäenpää vill att problemet med sexmissbruk skall uppmärksammas mera. Sexmissbruk bör också erkännas som vilket annat beroende som helst som ger rätt till vård på samhällets bekostnad anser Mäenpää som ger en vid definition av sexmissbruk
- Det kan handla om porrsurfning, sexrelationer som en konsumtionsvara, pedofili, sexköp eller stulen sex, skalan är vid säger Mäenpää.

Samhället bör bekosta vård av sexmissbrukare

Tua Mäenpää
Tua Mäenpää (KD) i Jakobstad efterlyser samma rätt till vård för sexmissbruk som för andra former av missbruk. Tua Mäenpää Bild: Yle/Kjell Vikman tua mäenpää
Det är samhällets sak att bekosta vården av personer som missbrukar sex. Den tanken förde Tua Mäenpää fram på senaste fullmäktigemöte i Jakobstad. Idag finns heller ingen vård att få i Finland, åtminstone inte på svenska säger Mäenpää.

- Det är lika viktigt med vård i det här sammanhanget som med annat missbruk och ätstörningar.
Mönstret är detsamma enligt Mäenpää och familjer splittras och mår lika illa. Det är dessutom orättvist att sexmissbrukare måste bekosta sin vård själva anser Mäenpää.

Läs också