Hoppa till huvudinnehåll

Ställningskrig på Självständighetstorget

Självständighetstorget i Kiev 11.12.2013
Självständighetstorget i Kiev 11.12.2013 Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE kiev

Dramatiska scener utspelar sig på Självständighetstorget i Kiev. Natten till onsdagen inledde ukrainska säkerhetsstyrkor sitt försök att inta torget. Det pågår ett ställningskrig mellan dem och demonstranterna.

Ukrainska specialstyrkor och kravallpolis inledde sin operation mot demonstranterna på självständighetstorget vid två-tiden på natten. Efter att säkerhetsstyrkorna inledningsvis lyckades inta en del av torget omgrupperade sig demonstranterna kring huvudscenen där och flera demonstranter strömmade till. Lokala medier uppskattar att det finns över 20 000 demonstranter på torget.

Redan i går lyckades säkerhetsstyrkorna riva de flesta av demonstranternas barrikader i centrala Kiev, exempelvis runt regeringsbyggnaden. Enligt ögonvittnen gick inrikesministeriets specialstyrkor och kravallpolisen långsamt och metodiskt fram. De har tydligen försökt undvika den typen av vild brutalitet som de gjorde sig skyldiga till på Självständighetstorget på lördagen för en vecka sedan.

Det har hittills bara rapporterats om några enstaka skadade bland både demonstranter och polis. Slutspelet kan ändå bli blodigt.

Väst fördömer polisoperationen

EU:s höga utrikesrepresentant Catherine Ashton befinner sig i Kiev just nu för att försöka få till stånd förhandlingar mellan regeringen och oppositionen. Hon har i ett uttalande redan hunnit uttrycka bedrövelse över säkerhetsstyrkornas operation.

- Jag är kvar i Kiev, säger Ashton i uttalandet. Jag var bland er på Maidan under kvällen och jag var imponerad över de demonstrerande ukrainarnas beslutsamhet vad gäller landets europeiska perspektiv. Några timmar senare observerar jag med sorg att polisen använder våld för att avlägsna fredliga människor från centrum av Kiev. Myndigheterna hade inte behövt agera i skydd av nattens mörker....Dialog med politiska krafter och samhället, användningen av argument är alltid bättre än våldsanvändning. Bland annat så lyder Ashtons uttalande.

Också USA har fördömt den pågående polisoperationen mot demonstranterna i Kiev i kraftiga ordalag.

Ukrainas president Viktor Janukovytj förhandlade i går med Ukrainas tre tidigare presidenter och en del andra ukrainska samhällsprofiler, men det handlade inte om några direkta förhandlingar med oppositionsledarna och de som nu leder protesterna i Kiev.

Situationen spänd, men stillastående

Vid åtta-tiden på onsdag morgon rapporterar journalister på Självständighetstorget att säkerhetsstyrkorna har dragit sig tillbaka från en del av torget. De tycks inte trycka på lika mycket som tidigare. Situationen är fortsatt spänd, men rätt stillastående.

Ukrainska journalister på plats har vädjat till allmänheten om att komma med filtar, thé och mat till demonstranterna. Största delen av de lager de hade av förnödenheter har förts bort av kravallpolisen.

Några av de demonstranter som gripits under natten har släppts under morgonen.

Det är oklart hur polisen nu kommer att agera för att gå vidare med sin operation.

Du kan följa händelserna i Kiev på engelska exempelvis på Kyivpost.com

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes