Hoppa till huvudinnehåll

Uruguay legaliserar marijuana

Man som tänder en joint.
Man som tänder en joint. Bild: Etienne Ansotte / EPA skunk

Uruguay blir det första landet i världen som legaliserar odling, försäljning och rökning av marijuana. Senaten godkände regeringens förslag med siffrorna 16 mot 13. Parlamentets underhus godkände förslaget tidigare i år.

Registrerade användare får köpa högst 40 gram marijuana i månaden från apotek som får sälja marijuana. Användarna måste vara minst 18 år gamla och medborgare i Uruguay. Köpen kommer att registreras i en statlig databas.

Då lagen ska börja tillämpas inom fyra månader ska uruguayaner kunna odla upp till sex marijuanaplantor om året och bilda särskilda klubbar med 15 till 45 medlemmar som får odla upp till 99 plantor om året. Försäljningen av marijuana på apotek väntas köra i gång i april.

Legaliseringen av marijuanahandeln ses som ett sätt att bekämpa kriminalitet och organiserad brottslighet i landet.

Uruguays första dam, senator Lucia Topolansky, betecknar legaliseringen som en stor kulturell förändring som handlar framför allt om folkhälsan och kampen mot den illegala droghandeln. President José Mujica försvarar reformen med att man på det här sättet reglerar och beskattar en marknad som redan existerar, men som bedrivs av brottslingar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har beslutsfattare i Latinamerika mer än tidigare börjat anse att legalisering av vissa droger skulle kunna bidra till att stoppa det våld som den illegala kokainhandeln gett upphov till. Finansmannen och filantropen George Soros stöder lagförslaget som ett möjligt alternativ till vad som betecknas som det misslyckade USA-ledda kriget mot droger.

Enligt lagförslaget ska myndigheterna inom 120 dagar inrätta ett myndighetsorgan som reglerar odlingen, bestämmer priset och övervakar användningen av marijuana.

För närvarande är det lagligt att använda marijuana i det här landet med 3,3, miljoner invånare, men odling och försäljning tillåts inte. Uruguay blir nu det första landet som legaliserar hela kedjan från odling till försäljning och användning.

Den konservativa oppositionen och en majoritet av folket motsätter sig legaliseringen. Enligt en färsk opinionsmätning motsätter sig 58 procent en legalisering. Motståndet ser ändå ut att ha minskat – i juni motsatte sig 68 procent av de tillfrågade en legalisering.

Kritikerna befarar att användningen av både marijuana och tyngre droger kommer att öka i och med lagen.

Läs också:

Cannabis legaliseras i Uruguay

Uruguay vill börja odla och sälja marijuana

Läs också