Hoppa till huvudinnehåll

Välgörenhetslopp i snöglopp - spring för barnsjukhuset

Tanja Piha blev inspirerad av väninnan Kirsi Valasti att pröva på att springa maraton. Bild: YLE/Ted Urho run for good

- Sport på toppnivå är ganska narcissistiskt. Ett välgörenhetslopp är ett bra sätt att göra något gott med benen och fötterna, säger en av Finlands genom tiderna bästa långdistanslöpare genom tiderna, Kirsi Valasti.

I mars ordnas välgörenhetsloppet Winter Run, som är ett fem kilometers lopp där man samlar ihop pengar för att hjälpa till att finansiera det nya barnsjukhuset i Helsingfors. Deltagarna i loppet betalar 40 euro som deltagaravgift, och av det går 20 euro till insamlingen. Det löps i Håkansböle i Vanda och arrangeras av KU-58.

Winter Run ordnas under rubriken Run For Good 2014, som också kommer att innehålla fyra andra lopp under året.

- Jag brinner för löpning och jag vet att många andra också gör det. Välgörenhetslopp är utomlands ett vanligt sätt att samla ihop pengar till bra ändamål, och jag tycker att det verkar vara en bra metod.

Det säger Tanja Piha som är en av eldsjälarna bakom Run For Good.

Göra gott med fötterna

En av Finlands genom tiderna bästa långdistanslöpare, Kirsi Valasti, är också engagerad i projektet. Hon är ju bland annat känd för att i OS i Aten ha representerat Finland på 5000 meter.

- Jag har tre barn, konstaterar Kirsi Valasti. Det ger motivation till att göra något gott för barnsjukhuset. Jag har också börjat min karriär som ergoterapeut i just barnsjukhuset.

Hon upplever också att ett välgörenhetsprojekt som Run For Good 2014 känns som ett välkommet och annorlunda projekt för henne.

- När man idrottar på toppen koncentrerar man sig på hur man kan bli bättre och snabbare. Nu känns det bra att göra något gott för andra med fötterna och benen.

Bara gör det!

Att springa fem kilometer är väl överkomligt för de flesta, men vi frågade ändå löparlegenden Kirsi Valasti om tips på hur man ska göra för att komma i bra kondition till loppet i mars - särskilt som det för många känns mindre frestande att bege sig ut på en länk i snögloppet.

- Det handlar om att ha rätt attityd. Börja idag! Om du börjar springa nu är du i riktigt bra kondition redan till sommarn!

När hon hör den kommentaren tillägger Piha blixtsnabbt:

- Ja och då kan du delta i vårt halvmaraton på sommaren!

Winter Run löps alltså 7 mars i Håkansböle. Bland annat här hittar du mera info om loppet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen