Hoppa till huvudinnehåll

Amerikafarare blir bok på Kimitoön

Göran Eriksson har hittat ett gammalt dopattest undertecknat år 1904 i New York. Bild: Yle/Monica Forssell amerikafarare

Resan till Amerika var varken lätt eller billig. Ändå åkte mellan 500 och 600 Kimitoöbor iväg under åren 1890-1930 för att söka lyckan på andra sidan Atlanten.


Endel kom tillbaka, andra inte.

Göran Eriksson, ekonomiemagister och ingenjör från byn Nordvik på Kimitoön, har tidigare skrivit om skärgårdskriget och striderna vid Kimitoön. Nu har han inlett ett nytt forskningsprojekt och fokus denhär gången ligger på ”Amerikafararna”.

Vilka var de? varför åkte de?

Emigranterna från skärgården har inte tidigare undersökts och museerna på Kimitoön har bara små samlingar gällande den aktuella tidsperioden. Göran Eriksson samarbetar med Sagalund kring det aktuella projektet och hoppas att mänskor som har minnen, känner till berättelser om öbor som reste iväg eller som kanske har brev, kort eller annat med anknytning till emigrationen tar kontakt med museet.

Läs också