Hoppa till huvudinnehåll

Droppfrågorna svårast i Yles Pisa-prov

Bild: Yle / Toni Pitkänen skolor

De omdebatterade frågorna om intravenöst dropp var också svårast i Yles version av Pisa-provet i matematik. Av våra läsare var det kring en tredjedel som fick droppfrågorna fel.

Sedan i måndags har det kommit in över 2 500 svar på Yle Nyheters svenskspråkiga och förkortade version av Pisa-provet i matematik. Här kan du testa dig själv.

Minst huvudbry väckte provets första fråga om hur många CD-skivor Herr Arne sålde i april. Hela 98 procent lyckades läsa frågans diagram och komma fram till rätt svar. Också i de andra diagram- och tabelluppgifterna var det största delen som svarade rätt.

Frågorna som handlar om intravenöst dropp var helt klar svårast. På de två droppfrågorna var det kring en tredjedel som svarade fel. Tack vare våra läsare kom det också fram att en av de här svenskspråkiga frågorna innehåller ett språkfel.

Frågan där man skulle räkna ut ytan på ett garagetak fick också en hel del fel svar. Där handlade uppgiften om att läsa en ritning och sedan använda pytagoras sats. På den frågan var det var fjärde läsare som svarade fel. I motsvarande test på finska var det här den svåraste uppgiften.

I snitt svarade våra läsare rätt på tolv frågor och totalt var det kring en tredjedel som fick allting rätt.

Testa dig själv hur du klarar niornas Pisa-prov!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes