Hoppa till huvudinnehåll

Eva Frantz: Mera julkort, tack!

Eva Frantz
Eva Frantz Bild: Jyrki Valkama eva frantz

Så här års brukar en väldigt specifik variant av statusuppdateringar dyka upp i mitt facebook-flöde. Ungefär så här står det: ”God jul allesammans. I år har vi valt att skippa julkorten och ger istället pengarna till välgörenhet”. På några sekunder brukar detta meddelande ha fått en massa likes och hejarop ”Bra där! Julkort är såå onödiga! Barnen i Filippinerna behöver pengarna”.

Jag hänger inte med.

Oh ja, barnen i Filippinerna behöver definitivt hjälp. Och de flesta av oss kan garanterat omprioritera våra julutgifter och därmed lösgöra en ordentlig slant till välgörande ändamål. Men varför stryka just den lilla grej som ska glädja släkt och vänner, inte minst sådana som man inte har så mycket kontakt med annars?

Ja, som du kanske räknar ut är jag barnsligt förtjust i julkort. Både att skriva, skicka och få. Årets julkortsspurt avklarade jag igår. Jag gick som vanligt igenom min flera år gamla och ganska omtummade adressbok (jo, en riktig bok, ingen dator, ingen mobiltelefon), noterade att vännen X har flyttat igen och skrev in den nya adressen, kom på att familjen Y har fått tillökning så jag skrev in lilla I i boken. Ibland stöter jag på namnet på någon som inte längre finns och då ägnar jag automatiskt denna person en tanke. Streckar inte över namnet, dock. Den som finns i min adressbok ska få finnas kvar.

Jag tycker om den här lilla rutinen, det känns på sätt och vis som en besiktning av bekantskapskretsen. Jag skickar cirka 30 kort varje jul. En del år har jag tagit mig tid att skriva en lite mer personlig hälsning till alla, för sådana är ju extra trevliga att få. I år det mera knappt om tid så jag beställde färdigtryckta men ganska personliga kort och kom väldigt enkelt undan.

Välgörenhet understöder jag regelbundet ändå. Och välgörenhet och julkort behöver ju inte på något sätt utesluta varandra, för de flesta större organisationer säljer snygga julkort och då stöder och glädjer man samtidigt.

Intressant är också att det bara i julkortssammanhanget är okej att berätta om sin generositet på facebook. Undrar hur mina fb-vänner skulle reagera om jag varje månad den femtonde lade in ett ”Och där gick igen 25 euro till Unicef. Boom!”. Antagligen skulle de tycka att jag var skrytsam och töntig.

En del julkort är kanske lite onödiga. Till exempel får jag årligen ett påkostat kort av en bostadsmäklare som vi anlitade för nästan sju år sedan. Tror inte att kortet i det här fallet innebär så mycket omtanke och värme, snarare är det väl ett ”Remember me? Anlita mig gärna på nytt, vi är ju julkortskompisar och allt!” Större företag har säkert gigantiska julkortsutgifter om de vill höra av sig till alla samarbetspartners och klienter, då är en e-posthälsning både miljövänligare och förmånligare, och i det fallet kan företaget ju istället drämma till med ett rejält belopp till barnen i Filippinerna exempelvis. Det är toppen!

Nu kanske du tycker att jag är pretto? Jo, det låter kanske lite så. Som att jag är mamman som magiskt hinner med allt i juletid, det perfekta pepparkakshuset, inlagd sill från scratch, konstnärligt inslagna presenter. Nä. Jag är en julfuskare som tycker att dämpad mysbelysning är ett bra sätt att dölja dammråttorna och att köpt sill ser hemlagad ut om man serverar den ur en skål istället för från burken.

Det är klart att jag förstår att många helt enkelt inte hinner med julkort. December är den snabbaste månaden på året och innan man vet ordet av har det där datumet då man får posta korten billigt i det röda kuvertet susat förbi och vips är det redan dan före dan och då hinner korten ju inte fram i tid alls.

Det är jätteokej. Julkort ska inte vara ett tvång. Den som sitter och surar över uteblivna julhälsningar är ganska småaktig, tycker jag. Och sociala medier är ju pefekta för den som vill skicka ut julhälsningar till många i sista minuten.

Men jag i min tur blir lite purken när någon säger att julkort är onödiga. För det är de inte.

PS. Min adress är PB 12, 00024 YLE

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt