Hoppa till huvudinnehåll

Insändare: Varför ta bort Pixel och Boktid?

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

Marianne Perret frågar i en insändare i Hbl (6.12) varför kulturprogrammen Pixel och Boktid ska slopas, och i synnerhet varför de skickliga programledarna i Pixel ska fråntas tittarna. Alex Fager, som är innehållschef på fakta och fiktion på Svenska Yle, svarar att Yle Fem nästa år kommer att bjuda på två nya kulturprogram, där de nuvarande programledarna i Pixel också kommer att ha bärande roller.

Insändare: Varför ta bort Pixel och Boktid?

Yle Fem har överlag ypperliga, vetgiriga programledare. Varför därutöver frånta oss Yles absolut vackraste duo, ”radarparet” i Pixel?
Nyligen framgick i Hbl att de två ypperliga kulturprogrammen Pixel och Boktid slopas. Ett par nya program av större kaliber tar vid.

Varför? Pixel och Boktid ses på Yle Fem fredagar, en praktisk fördel. De är korta men förmår ta upp intressanta kulturhändelser samt bjuda in personer, som har något givande, nytt eller gammalt att delge oss tittare. Ett slags mänsklig värme har dessa program i sin fina småskalighet (detta ord positivt!). Yle Fem har överlag ypperliga, vetgiriga programledare. Varför därutöver frånta oss Yles absolut vackraste duo, ”radarparet” i Pixel?

Marianne Perret,
Helsingfors

Denna insändare publicerades i Hufvudstadsbladet 6.12.2013.

Svar: Mera kultur

Beträffande programledarduon i Pixel, som Marianne syftar på, kan vi med glädje konstatera att bägge kommer att ha bärande roller också i de nya programmen.
Marianne Perret undrar i en insändare i Hbl (6.12) varför Pixel och Boktid slopas till förmån för kulturprogram av större kaliber.

Faktum är att Svenska Yle satsar mera på kultur 2014. Vi skapar två nya kulturhelheter med stark webbanknytning för att bättre möta publikens förändrade medievanor.

Det blir två nya tv-program, det ena kommer att fokusera mera på aktuell kultur medan det andra erbjuder fördjupning. Sändningstiden för programmen är onsdagar kl. 20 för det fördjupande programmet och fredagar kl. 18.30 för kulturaktualiteternas del.

Beträffande programledarduon i Pixel, som Marianne syftar på, kan vi med glädje konstatera att bägge kommer att ha bärande roller också i de nya programmen.

Alex Fager,
innehållschef Fakta och fiktion
Svenska Yle

Detta svar skickades till Hufvudstadsbladet 9.12.2013.

Läs också