Hoppa till huvudinnehåll

Skänk en get, julfred eller en kram som julgåva

Martin Sandberg är missionssekreterare i Vasa svenska församling Bild: Yle/Kati Enkvist martin sandberg

Kyrkans utlandshjälps satsning på annorlunda gåvor har fått fotfäste. År 2012 samlade finländarna in 7,7 miljoner euro till biståndsarbete via de annorlunda gåvorna. - Det är en väldigt fin julgåva om jag med min julklapp till någon kan bidra till fred i världen, säger missionssekreterare Martin Sandberg från Vasa svenska församling.

De populäraste gåvorna är geten, som hängt med sedan starten, julfred, en kram och ett yrke för en kvinna.


- De här julklapparna kan kanske kännas mer värdefulla att ge än ett prydnadsföremål som ska trängas in i någon bokhylla, säger Martin Sandberg.

I praktiken handlar det om att ge ett kort till den man vill uppvakta, medan bidraget går till en hjälpbehövande i ett u-land. Konceptet "Hjärtats gåvor" är nyare.

Ge kramen själv

- Om jag vill ge en kram till min fru eller ett tack till en kollega passar de gåvorna bra. Det betyder ju inte att Kyrkans utlandshjälps representant i Kambodja går och kramar någon för min räkning, utan att pengarna går till hjälparbete i u-länder. Kramen och kortet får jag leverera själv, säger Sandberg.

Via webbsidan och broschyrer är det möjligt att följa med hur hjälpen når fram i de olika länderna.
- Det är inte möjligt att följa upp var i världen ens get rör sig, säger Sandberg. Det skulle kosta för mycket att följa upp och dra ner på bidraget i sig. Men man kan vara säker på att den kommer fram.

De annorlunda gåvorna kan ses på Kyrkans utlandshjälps webbplats www.annorlundagava.fi. Där finns både mindre gåvor mellan fem och trettio euro och dyrare gåvor, t.ex. en brunn, måltid för 1000 barn eller ett födelseattest.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten