Hoppa till huvudinnehåll

Aarnio förblir häktad

Bild: Lehtikuva narkotikapolisen

Helsingfors tingsrätt beslöt idag att chefen för Helsingforspolisen narkotikarotel, Jari Aarnio förblir häktad. Han misstänks nu också för grovt narkotikabrott.

Aarnios egendom har dessutom belagts med kvarstad till ett värde av en halv miljon euro.

Aarnio häktades för ca en månad sedan misstänkt för grovt missbruk av tjänsteställning, medverkan till grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Undersökningsledaren Jukka Haavisto uppger också att "några" av Aarnios tidigare underlydande i narkotikaroteln har gripits. Enligt Haavisto ska de brutit mot tjänsteplikt.

Enligt åklagaren finns det sannolika skäl att misstänka att Aarnio har fått förmåner av ett bolag som levererade övervakningsapparatur till polisen.

Räsänen bekymrad

Inrikesminister Päivi Räsänen ser allvarligt på de nya uppgifterna som har kommit fram i fallet Aarnio. Hon har ändå att narkotikapolisen är funktionsduglig.

Räsänen säger att hon har diskuterat den nya vändningen med polisöverdirektör Mikko Paatero. Paatero sade tidigare i fredags att fallet Aarnio kommer att påverka narkotikapolisens verksamhet. Enligt Paatero är det ändå inte fråga om någon förlamande påverkan. Räsänen säger att hon litar på det omdömet.

- Det är klart att det är ett slag mot narkotikapolisens verksamhet. Nu måste vi bara se till att allt görs för att trygga verksamheten. Jag är nog övertygad om att allt görs, säger Räsänen.

Läs också